Ken je dat typische kattengedrag? Dat ze op hun eigen moment contact maken met jou? Dat ze niet komen als je ze roept, maar juist wel bij je komen zitten als het nét niet uitkomt? Of dat als je iets lekkers neerzet en ze er niet naar omkijken. Totdat jij je omdraait en ze plotseling interesse tonen? Herkenbaar? Welkom in de wondere wereld van kattengedrag!
Juist het eigenzinnige van katten is wat ons zo aanspreekt. Doen waar je zin in hebt. Nee zeggen omdat het zo voelt. Katten vertonen vaak gedrag waar we als mens best een beetje jaloers op zijn! Als je je kat al tijdje kent, snap je vaak wat hij bedoelt. Maar wat nu als je een kat pas kort in huis hebt? Als je een kat een nieuw thuis hebt gegeven? Dan is het best lastig om in te schatten wat hij nu precies wil aangeven met zijn gedrag.
Is jouw kat terughoudend?
Vaak hebben katten tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Ze worden, vaak letterlijk stap voor stap, steeds vrijer en gaan op onderzoek uit. Maar soms blijven ze terughoudend omdat ze niet gewend zijn aan vreemde mensen, wat jij als nieuwe verzorger natuurlijk nog bent. Of zijn er geluiden, objecten of andere huisgenoten die hen afwachtend maken. Er kan veel mee spelen en dan is het voor jou als mens vaak even zoeken hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Hersenwerk helpt op een hele fijne manier bij deze zoektocht. Je zult je nu misschien afvragen hoe precies, want Hersenwerk is toch puzzelen met je kat? Dat klopt, maar slechts voor een deel. De basis van Hersenwerk is tegemoetkomen aan de natuurlijke behoeften van de kat. En dat is naast zoeken, ontdekken en bewegen ook contact maken en verbinden.
Samen met je kat puzzelen
Als je gaat puzzelen met je kat, is de voorwaarde dat je kat dat wil. En dat hij zich vrij voelt om met jou en het materiaal te werken. Voordat je puzzels en spellen kunt gaan aanbieden zul je eerst moeten werken aan het vertrouwen in jou en aan veilig voelen in zijn nieuwe omgeving.
Door de inrichting van je huis kun je al heel erg tegemoet komen aan wat de kat prettig vindt. Als er genoeg plaatsen zijn waar hij op hoogte kan zitten om de ruimte te overzien en daarnaast voldoende plekken om even weg te kunnen kruipen, kan je kat op eigen tempo wennen.
Boodschappentas, doos of sjaal
Is je kat eenmaal een beetje gewend aan zijn nieuwe thuis, dan kun je starten met het aanbieden van onbekende materialen. Denk aan een boodschappentas, een doos en een sjaal. Leg het in zijn leefruimte en laat het aan je kat over of, hoe, wanneer en hoe lang hij de objecten onderzoekt. Nieuwe materialen prikkelen de nieuwsgierigheid. Het durven ontdekken, met alle zintuigen aan, maakt dat je kat zelfvertrouwen ontwikkelt.
Je kat observeren
Door je kat te observeren ga jij heel veel leren over zijn gedrag. Wat laat hij zien? Hoe reageert hij? Maakt hij contact met jou tijdens zijn ontdekkingstochten en zo ja, hoe precies? En als je merkt dat je kat vrij omgaat met nieuwe materialen, kun je zijn voer wat verdelen in huis. Niet meer één bakje, maar misschien wel drie of vier, verspreid over zijn leefruimte. Zo gaat hij op zoek naar zijn eten, is hij in beweging en kan hij kiezen. Hoe hij hiermee omgaat, geeft jou weer mooie informatie.
Is ook het eten op verschillende plekken vanzelfsprekend geworden? Ga dan eens kijken of je kat wat lekkers wil eten van bijvoorbeeld een handdoek die je een beetje geplooid hebt. Of dat je brokjes langs de rand van een kartonnen doos legt. Het lijken kleine nietszeggende manieren, maar juist met deze kleine veranderingen geef je enerzijds je kat de gelegenheid te wennen en anderzijds leer jij je kat steeds beter kennen. Want hij zal voorkeuren laten zien. Hij zal zich melden bij jou voor lekkers. Hij zal duidelijk maken dat hij geen zin meer heeft. Of dat hij moe is. Allemaal informatie voor jou.
Dan is het nu tijd voor hersenwerk!
Als je kat zich vrij voelt met zijn leefomgeving, met allerlei voerplekjes en een grote diversiteit aan materialen, dan is het leuk om puzzels en spellen te introduceren. Samen met je kat kun je dan gaan ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Als echte maatjes, onderzoekend, ontdekkend en samenwerkend met Hersenwerk!