Verhuizen met je katten; een hele uitdaging!

Ik ben onlangs verhuisd met mijn man en drie katten naar een rustige buurt met veel groen. De vraag was hoe ik mijn katten met zo min mogelijk stress kon verhuizen. Een hele uitdaging! Wanneer je verhuist met je kat(ten) moet je rekening houden met het karakter (timide of juist meer brutaal), luisteren ze naar je, stressgevoeligheid, leeftijd, hoe is de onderlinge omgang en komen ze graag buiten.

Kattenexpert Kirsten Meijer
13-10-2018

Ik heb een kater van 6 die ik bijna niet binnen kan houden, hij moet exploreren, vooral wanneer het donker is. Tenzij het slecht weer is, dan kiest hij er zelf voor om binnen te blijven. De oudste kater van 17 is wat onzeker in nieuwe situaties en komt graag buiten, maar vindt het binnen ook prima. En de poes van 16, ach die laat alles zo’n beetje van haar afglijden en gaat makkelijk met veranderingen om. De katten tolereren elkaar maar zijn geen vrienden.

Katten naar pension tijdens verhuizing? 

Ik kon de katten naar een pension brengen, maar dat zou stressvol zijn voor twee van mijn katten. Een andere optie was ze een week onder brengen bij vrienden of familie. Maar die vinden of katten niet leuk of ze wonen ver weg. Een andere optie was om ze alvast naar het nieuwe huis te brengen in een kamer waar geen van de verhuizers hoefde te komen. En deze kamer inrichten met kattenbakken, voldoende schuil- en slaapplekjes waar hun eigen geur aan zat, krabmogelijkheden, speeltjes en eten & drinken.

Ik heb voor het laatste gekozen omdat ik dacht dat dit hun de minste stress zou geven. Maar goed, ze moesten wel een hele dag met z’n drieën op een kamer. Natuurlijk heb ik de kamer zo katvriendelijk mogelijk ingericht zodat ze elkaar zoveel mogelijk konden ontwijken. Ik ben een paar keer gaan kijken en dan oogden ze redelijk ontspannen.

Plek creëren met eigen geur

Nadat in de avond het in huis rustig was en in het hele huis plekjes met eigen geuren geplaatst waren, mochten de katten hun kamer uit. Vooral de oudste vond dit nog wat spannend. De andere twee gingen in alle kamers snuffelen en zochten ons al snel op.

Vooral de jongste was erg geïnteresseerd in het buitengebeuren en wilde wel naar buiten. De jongste werd, naar mate de tijd verstreek, steeds onrustiger en op een gegeven moment werd hij agressief naar de oudste en naar mij. Ik heb er toen voor gekozen om hem toch naar buiten te laten, Daar zit een risico aan, maar hij luistert goed naar me en gelukkig is hij ook weer teruggekomen. En sindsdien komen alle katten buiten en hebben het erg naar hun zin in een buurt waar veel groen is, waar ze weinig andere katten tegenkomen en waar ze ook binnen meer ruimte hebben.

Verhuizen met katten is maatwerk

Ik ben tot de conclusie gekomen dat verhuizen met je katten maatwerk is. Wat voor de ene kat geldt, geldt niet voor de ander. Daarom is het goed om te kijken naar het karakter van je kat en als je er meerdere hebt of ze sociaal zijn naar elkaar.

Vaak wordt er geadviseerd om katten zo’n 6 weken binnen te houden, maar als je kat gefrustreerd gedrag toont kan het beter zijn om hem, onder toezicht, al eerder naar buiten te laten. Voor een kat die je net in huis hebt gehaald en dus nog niet aan jou en de huiselijke omgeving gewend is, raad ik wel aan om deze eerst goed te laten wennen.

Mail je vraag

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.