Mijn kat houdt me wakker

Heb je ook een kat die je wakker houdt? Die ’s nachts over je heen loopt, je voeten aanvalt, je wakker miauwt of aan de slaapkamerdeur krabt? Er wordt vaak gedacht dat een kat eenzelfde slaappatroon heeft als mensen. Maar katten slapen niet zoals mensen één keer per dag een aaneengesloten periode. Katten zijn gedurende 24 uur meerdere keren afwisselend wakker en in slaap. Een deel van de nacht zijn ze dus actief en op zoek naar eten, bezigheden of aandacht.

Kattenexpert Yvon Sweere
02-01-2021

Wil je een goede nachtrust? Zorg dan in ieder geval dat je kat ook s’nachts te eten heeft zodat hij geen honger heeft. Dit kan door het voer onbeperkt aan te bieden. Dit past ook beter bij het natuurlijke eetpatroon van katten, namelijk meerdere kleine beetjes per dag eten. Is er sprake van overgewicht of kan je kat geen maat houden met eten? Bied dan het voer aan in een voermachine met 4 of 5 compartimenten die je gelijkmatig verspreid over 24 uur kan laten open gaan.

Bezigheden voor de kat

Zorg dat je kat ook meer te doen heeft. Scherm je tuin of balkon bijvoorbeeld af en installeer een kattenluik. Speel overdag regelmatig met speelhengels zodat je kat kan jagen en bied vlak voor het slapen gaan nog een speelsessie aan. Zorg voor klimmogelijkheden en voor uitzichtposten bij ramen. Geef je kat ook iedere avond voor dat je naar bed gaat iets anders om te verkennen; een kartonnen doos, een groot stuk inpakpapier of een kussentje gevuld met kattenkruid of valeriaan.

Reageer daarnaast nooit meer op het ongewenste gedrag. Ga niet je bed uit, geef de kat geen aandacht en roep ook niet ‘ophouden’. Dat kan, net als wegduwen of vermoeid zuchten, door de kat ook als een vorm van aandacht gezien worden. Bereid je in het begin voor op een verergering van het gedrag. Je kat gaat waarschijnlijk nog harder miauwen en krabben. Houd vol, uiteindelijk leert je kat dat zijn gedrag geen effect meer heeft. En blijf het consequent negeren, ook als het later weer de kop opsteekt. Succes en slaap lekker!

Contact met de kattengedragsdeskundige

Steun Verhuisdieren

Ben jij erg geholpen met deze blogpost? Overweeg dan eens om Verhuisdieren te steunen. Je kunt doneren of een aankoop doen via onze webshop. Alle opbrengsten van de shop gaan rechtstreeks naar Verhuisdieren. Eigenlijk een steun aan alle dieren op onze site dus!

Bezoek de webshop