Moet ik echt elk jaar naar de dierenarts?

En daar valt de oproep van de dierenarts weer op de deurmat voor de jaarlijkse controle en vaccinaties voor je hond of kat. “Moet dit nu echt? Wij hoeven toch ook niet elk jaar gevaccineerd worden? Dit is toch geldklopperij?” Dierenarts Piet geeft je een eerlijke kijk in de keuken en vertelt je of je nu echt elk jaar met je hond of kat naar de dierenarts moet voor een zogenoemde APK voor je huisdier.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
21-01-2021

Laat ik beginnen met te vertellen dat honden en katten echt niet elk jaar volledig gevaccineerd hoeven te worden. Sterker nog, als je het vaccineren een keer overslaat, zullen de vaccinaties van de jaren ervoor waarschijnlijk nog wel genoeg bescherming bieden.

Titeren

We vaccineren niet meer elk jaar tegen alle ziektekiemen. De meeste dierenartsen geven twee jaar achter elkaar de kleine vaccinatie (Ziekte van Weil voor honden en Niesziekte voor katten) en 1x per drie jaar de grote cocktail. Het is tegenwoordig ook mogelijk om de antilichamen in het bloed te laten bepalen en zo nog beter op maat te vaccineren. Dit heet titeren. Hiervoor moet je dierenarts wel wat bloed afnemen bij je dier. Het is ook geen goedkopere oplossing, mogelijk wel een gezondere omdat je voorkomt dat je overvaccineert.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

De jaarlijkse controle van je huisdier(en) door je dierenarts is in mijn ogen dan ook veel belangrijker dan de jaarlijkse vaccinatie. Je dierenarts kijkt je dier tijdens dit consult volledig na, beantwoordt al je vragen en vraagt aan je of er nog zaken opgevallen zijn. Hierdoor worden problemen eerder opgemerkt voordat er klachten zijn en kunnen ziekteprocessen in een vroegstadium ontdekt worden. Zo wordt het dier onnodige pijn bespaard, heeft een behandeling een grotere kans van slagen en bespaar je als baasje mogelijk veel geld voor duurdere behandelingen.

Maar mijn hond of kat is gezond

Wat nu als alles goed is met je huisdier bij zo’n jaarlijkse controle? Was de controle dan zinloos? Ik vind van niet. Als ik bij mijn huisarts of tandarts ben geweest voor een gezondheidscontrole en alles is goed, dan ben ik daar juist erg blij mee. Hetzelfde geldt voor mijn auto als ie zonder op- of aanmerkingen door de APK heenkomt.

Ziekteverschijnselen hond of kat

Als je pas met je dier naar de dierenarts gaat als hij of zij duidelijk last heeft of ziek is, moet er vaak veel meer en langer behandeld worden en heel soms is behandeling zelfs al niet meer mogelijk. Onthoud ook dat me name katten heel goed zijn in het verbergen van pijn. Vanuit hun natuur laten zij niet snel zien dat zij ziek zijn en als je het als baasje dan wel ziet, is je kat vaak al heel erg ziek. Ook zeker bij seniorendieren is een regelmatige gezondheidscheck echt heel belangrijk om onnodig lijden te voorkomen. 

Gebitscontrole kat

Gebitscontrole extra belangrijk

Met betrekking tot gebitsproblemen maken wij dierenartsen liever een gebit goed schoon dan dat het overgrote deel van het gebit eruit moet omdat het verrot is. Als je pas met je hond of kat naar de dierenarts gaat omdat hij/zij niet meer eet, dan is er vaak weinig meer te redden aan tanden en kiezen.

Liever een vinger aan de pols en problemen aanpakken voordat ze klachten geven, dan pas in actie komen als je dier duidelijk last of pijn heeft. Goeie kans dat je met de jaarlijkse controle van je huisdier goed nieuws krijgt en daar is toch niets mis mee?

Cursus Gezondheidscheck voor je hond of kat

Zelfs als je elk jaar langs je dierenarts gaat is het ook nog steeds belangrijk om je dier in de tussentijd goed in gaten te houden. Hoe kun je zien of je hond of kat iets mankeert, wat kun je zelf aanpakken en wanneer moet je echt de dierenarts inschakelen? Volg een van de cursussen op de Huisdierenschool.nl.

Cursus Gezondheidscheck voor je kat

Cursus Gezondheidscheck voor je hond

@piethellemans.nl