Als je dier ziek is, wil je daarmee naar de dierenarts kunnen. Door de enorme toename van het aantal huisdieren het afgelopen jaar, hebben veel dierenartspraktijken een patiëntenstop. Wees je er van bewust dat je niet zo maar meer met je dier overal terecht kunt!
De coronaperiode heeft ervoor gezorgd dat het aantal aangeschafte huisdieren hard is gegroeid. Van 1,7 miljoen honden in 2019 naar 1,9 miljoen honden in 2020 en van 2,9 miljoen katten in 2019 naar 3,1 miljoen katten in 2020*. Dit betekent dat ook de druk op de dierenartsen is toegenomen en dit heeft gevolgen.
Bij Verhuisdieren raden we dan ook aan om, zodra je een dier hebt geadopteerd, direct op zoek te gaan naar een dierenarts bij jou in de buurt en je dier daar in te schrijven. Dit kost niets en via dierenartskiezen.nl kun je snel vergelijken wat elke dierenarts bij jou in de buurt rekent voor bijvoorbeeld een consult.
Voorbeeld uit de praktijk:
Een adoptant heeft enkele maanden geleden een hondje geaodpteerd uit het buitenland. Het dier is behoorlijk angstig en daarom was nog niet eerder een (kennismakings-) bezoek gebracht aan een dierenarts. De eigenaren wilden de hond eerst goed tot rust laten komen. Maar vorige week werd hij opeens ernstig ziek. Hij moest onmiddellijk naar een dierenarts. Maar bij het bellen naar diverse praktijken kregen de eigenaren te horen dat er een patiëntenstop was en ze dus niets voor hen en de hond konden betekenen. Ze konden zelfs niet terecht bij een spoedkliniek, omdat ook zij alleen dieren opnemen die zijn doorverwezen door de dierenarts. Na veel bellen en paniek is er uiteindelijk een dierenarts gevonden die de hond kon ontvangen. Maar dit is natuurlijk een situatie die voor niemand wenselijk is.
Schrijf je hond of kat direct in
Daarom raden wij alle nieuwe adoptanten aan direct hun nieuwe dier in te schrijven bij een praktijk in de buurt. Zo kun je altijd terecht als er plotseling hulp nodig is voor je dier.
Sowieso is het aan te raden altijd in de eerste periode langs de dierenarts te gaan voor een gezondheidscheck. Of je nu een dier uit het buitenland hebt of een hond of kat uit Nederland:
- het is voor je dierenarts prettig kennis te maken met het dier;
- het is voor je dier fijn om een keertje in de praktijk te zijn geweest zonder dat er direct van alles moest gebeuren;
- je kunt je dier uit het buitenland na laten kijken en mogelijk bloed af laten nemen om te checken op de aanwezigheid van mediterrane ziektes zoals Ehrlichiose, Babesios en Leishmania.
Er is een tekort aan dierenartsen op het moment. Veel praktijken hebben het ontzettend druk en om voldoende zorg te kunnen blijven verlenen, hebben zij een patiëntenstop. Voorkom dat je in een noodsituatie nergens terecht kunt met je dier en schrijf hem ergens in. Dat kost niets.
*bron: Pet Monitor 2021