Onzindelijkheid bij katten oplossen

Een kat die in huis plast, is niet fijn. Sommige katten plassen op bed of een zachte ondergrond. Je wil natuurlijk het liefst dat de kat gewoon zijn behoeften op de kattenbak doet. Soms is de onzindelijkheid van je kat best eenvoudig op te lossen.

Kattenexpert Yvon Sweere
10-03-2012

Om te beginnen moet je er voor zorgen dat de kattenbak goed is ingericht om de behoeften op te doen. Katten houden er bijvoorbeeld niet van om op dezelfde plek te plassen en te poepen, zorg dus altijd voor twee kattenbakken. Heb je meerdere katten dan is de regel: aantal katten +1 = aantal bakken. Dat is misschien wel even schrikken als je drie katten hebt maar het is natuurlijk nog vervelender als één van je katten straks naast de bak plast is.

Kattenbakken kun je het beste verspreiden over het huis, zeker als de katten geen vriendjes zijn. Er is dan altijd ergens een veilige, rustige plek die niet toevallig ‘geclaimd’ wordt door een niet-bevriende kat. Katten hebben ook een voorkeur voor een open bak. Voor fanatieke gravers die het grit over de rand heen graven, zijn er hoge bakken te koop, maar je kunt er natuurlijk ook een zelf maken door uit een plastic opbergbox een U-opening te snijden.

Kattenbakvulling

De vulling is ook heel belangrijk. Uit keuzetesten blijkt dat katten een voorkeur hebben voor fijn, geurloos, klontvormend grit. Leg geen kranten of iets dergelijks op de bodem van de bak, daar trekt de urine in en dat gaat stinken. Houd de bakken goed schoon door de klonten er dagelijks uit te scheppen en maak ze minimaal één keer per week volledig schoon met heet water.

Het kan zijn dat deze tips niet helpen als je kat al al vaker buiten de kattenbak plast. Je kat kan het naast de bak 'gewoon' gaan vinden. Dat betekent dat je kat inmiddels geleerd heeft het ergens anders te doen. Een kattengedragstherapeut kan je dan helpen met het doorbreken van dit ongewenst aangeleerde gedrag.

Medische oorzaak naast de bak plassen

Laat overigens altijd eerst een medische oorzaak uitsluiten. Buiten de bak plassen kan namelijk ook een medische oorzaak hebben, zoals blaasgruis of blaasontsteking. Soms is stress de oorzaak, maar zeker niet altijd. Of denkt de eigenaar dat de kat misschien uit jaloezie naast de bak plast. Maar dat is meestal niet het geval.

Kat plast naast bak of sproeiende kat?

Een onzindelijke kat is niet hetzelfde als een kat die sproeit. Een sproeiende kat spuit staand een straaltje urine tegen een verticaal oppervlak. Vaak om zijn territorium te markeren. Het is belangrijk hier onderscheid tussen te maken. 

Andere oorzaak dan de kattenbak?

Denk je dat de kattenbak niet het probleem is? Dan moet je verder op onderzoek uit gaan. Misschien helpen deze tips?

Wil je meer weten over kattengedrag? Kijk eens op de Huisdierenschool voor een leuke kattencursus!

Naar de Huisdierenschool