Over de neus van je hond

DOOR PIETER VAN OMMEN - HONDENSPEURSCHOOL VAN OMMEN

Vanaf het moment dat de hond geboren wordt werkt het al. Terwijl de ogen en oortjes nog niet werken is het pupje al in staat om met zijn neus de moedermelk te lokaliseren. Niet op zicht, nee, met zijn neus.
Speurschool Pieter Pieter van Ommen
12-05-2014

Dat betekent eigenlijk dat elke hond al vanaf de geboorte een speurneus is. Eén van de redenen waarom een puppie hiertoe in staat is, is de grote van het reukslijmvlies. Het slijmvlies zorgt voor de opname van de verschillende geuren, de receptoren vertalen deze vervolgens. In wezen zou gesteld kunnen worden dat de geuren die de hond opneemt precies zijn zoals de mens kleuren om zich heen ziet. De mens leeft in een “kleurenwereld” en de hond leeft in zijn “geurenwereld”.Het reukslijmvlies bij een mens bedraagt een grote van ongeveer een postzegel. Dat is het formaat als we het reukslijmvlies zouden verwijderen en zouden opensnijden. Bij de hond is dat echter een ander verhaal. Het reukslijmvlies van de hond bedraagt namelijk ongeveer driekwart van de hond! Dat is nogal een verschil.

Nu is ook duidelijk te begrijpen dat de neus het belangrijkste orgaan is voor de hond. Zonder dit orgaan is de hond niet in staat om zijn omgeving op een juiste manier op te nemen, zijn baas te ruiken of de communicatie van een andere hond waar te nemen. Waarom het zo belangrijk is voor de opname van geur om het gebit van uw hond te onderhouden en te checken leest u de volgende keer!

De neus weerspiegelt ook de gezondheid van de hond. Let daarom altijd op de neus van uw hond. De neus hoort vochtig te zijn en donker van kleur. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat uw hond ziekjes is. Zorg ervoor dat de neus nooit uitdroogt!

MELD JE HIER AAN VOOR EEN SPEURLES VAN PIETER VAN OMMEN

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.