Pas op met gebruik van bench in deze hitte

"Pas op met je hond in de bench te doen in deze warmte!", waarschuwt Ulrike Meder, hondengedragsdeskundige. "Honden moeten zelf een koelere plek op kunnen zoeken, anders bestaat er een kans op oververhitting."

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
14-05-2022

Van nature verplaatsen honden regelmatig, zeker in deze warmte. Ze gaan op een ander plekje liggen waar de vloer weer even wat koeler is. In een bench kan dat niet. Eeen hond kan moeilijk zijn warmte kwijt, alleen via de voetzolen en zijn bek.

"Zeker met pups moet je heel erg oppassen. Zij weten nog niet dat zij zichzelf in veiligheid moeten brengen als ze het warm krijgen. In de natuur zou hun moeder hen naar een koelere plek leiden. Ook al zet je het deurtje van de bench open, grote kans dat de pup gewoon op het warme dekentje blijft liggen. Dit kan de dood tot gevolg hebben!"

Geen bench met deze warmte

Ulrike raadt aan de dieren niet op te sluiten in de bench met deze warmte, zeker niet als je er zelf niet bij bent om de hond in de gaten te houden. "Mensen gebruiken de bench bijvoorbeeld als de hond bijvoorbeeld verlatingangst heeft of als de hond iets kapot maakt als hij alleen thuis is. Maar door de warmte zijn de honden zo suf, dat ze waarschijnlijk geen energie hebben om te slopen of overmatig te blaffen. Hij zal hoogstwaarschijnlijk gewoon gaan slapen."

Extra voorzichtig dien je te zijn met een transportbench. Deze is vaak van polyester gemaakt en heeft maar kleine ventilatiegaatjes. "Hierin wordt het helemaal snel te heet voor een hond", zegt Ulrike. 

Bench en warmte

Hope ligt het liefst naast de bench. Wel heeft zij een goede waterbak in haar bench, die niet om kan vallen. FOTO: ULRIKE MEDER

Daarbij is het belangrijk dat de hond constant toegang heeft tot water. "In een bench wordt de waterbak makkelijk omgegooid, tenzij hij in een speciale houder aan de zijkant bevestigd is."

Als je toch echt je hond niet alleen in huis vertrouwt, overweg dan een stuk in de keuken af te bakenen, of als de badkamer koel is, de hond daar even op te sluiten. Leg je de hond toch even in de bench, zorg dan dat alle dekens ervan af zijn en ook de synthetische dekens uit de bench verwijderd zijn. Een katoenen dekentje en eventueel een fles met bevroren water, gewikkeld in een handdoek erbij leggen is dan voldoende. Je kunt ook een ventilator bij de bench zetten, maar wees er dan wel van overtuigd dat je hond dat prettig vindt en geen stress van ondervindt.