Warmte en je hond, wat wel en niet te doen

Het mooie weer nodigt uit om er lekker op uit te gaan met de hond. Lekker wandelen in het bos of rennen op het strand. Toch is het verstandig erbij stil te staan of je je hond daar wel zo’n plezier mee doet. Met warm weer doen honden namelijk van nature het liefst… niets.

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
11-08-2022

“Kijk maar naar een zwerfhondenpolulatie in een warm land. Die zie je overdag niet; dan liggen ze ergens in de schaduw, zo min mogelijk energie te verbruiken. Alleen in de vroege ochtend of in de avond worden ze actief om naar eten te zoeken. Het zit in de natuur van de hond om zich bij warm weer zo rustig mogelijk te houden”, verklaart Ulrike Meder, hondengedragsdeskunige bij DogRelate.

Warmte en de hond

Honden in warme landen liggen het liefst de hele dag in schaduw en worden pas tegen de avond weer actief.

Honden kunnen hun warmte lastig kwijt. Alleen via hun voetzooltjes en bek kunnen zij ‘zweten’. Als de warmte teveel wordt, kan dat leiden tot lichamelijke klachten bij het dier. “Als een hond echt oververhit raakt, voelt het dier zich als een ei dat gekookt wordt; de warmte kan er niet uit. Dat is echt heel zielig.”

Symptomen van oververhitting bij de hond:

  • overmatig hijgen
  • kwijlen
  • extreem sloom zijn
  • rode slijmvliezen
  • omvallen en bewustzijn verliezen

“Het is dus belangrijk om ons uitlaatpatroon aan te passen als het weer warmer is dan 25 graden. Maak wat kortere wandelingen met een nieuwe route of ga in het park zitten in de schaduw. Dit zal je hond in eerste instantie niet zo goed snappen en je aankijken van: ‘loop nou mee?!’ Maar als je geduld heb, gaat je hond vanzelf op zijn eigen tempo een beetje snuffelen en rondlopen, zonder zich te druk te maken en dus oververhit te raken. Dit is een mentale uitdaging voor je hond, dus minstens zo vermoeiend als achter een balletje aan rennen”, legt Ulrike uit.

Niet fietsen met de hond

Ulrike raadt het af om midden op een warme dag actief met ballen te gaan gooien, te gaan fietsen of andere inspannende activiteiten te ondernemen. De enige uitzondering is natuurlijk zwemmen met je hond. “Maar dan moet je hond wel goed kunnen zwemmen en het zelf ook echt leuk vinden. Dan is het een prima alternatief voor een wandeling.”

Een extra waarschuwing geldt voor eigenaren van honden met een extreem korte snuit. Zij kunnen hun warmte nog lastiger kwijt door hun slechte ademhaling en raken dus eerder oververhit. Dit geldt ook voor oudere honden en pups. “Met deze honden zou je overdag eigenlijk helemaal niets moeten ondernemen behalve een plasje laten doen en pas in de avond of in de vroege ochtend aan de wandel gaan. Ze zijn gevoeliger voor warmte en lopen meer risico’s."

Ulrike waarschuwt dat niet alle honden het aangeven dat ze het te warm krijgen. “Natuurlijk zijn er honden die prima aangeven dat ze genoeg beweging hebben gehad en die gewoon lekker in het koele gras gaan liggen en weigeren de bal nog te gaan halen. Maar er zijn ook honden die zo loyaal zijn, dat ze gewoon doorgaan. Wees daar alert op. Omdat honden niet kunnen vertellen dat ze het te warm hebben, kan dit ongemak zich ook uiten door agressie of angst.”

Hond op het strand

Naar het strand gaan op een warme dag raadt Ulrike af. “Wij mensen vinden het strand heerlijk als het zo warm is. Maar voor honden is het een ramp. Ze branden hun pootjes aan het te hete zand, er is geen schaduw en het water kunnen ze niet drinken. Ga dan liever naar het bos waar een meertje is, daar wordt een hond veel blijer van!”