Geef je oudere hond wat hij verdient

Een lang leven met je hond is een cadeautje. En dat hoeft niet altijd te betekenen dat je de hond van pup af aan hebt. Ook als je een hond op latere leeftijd adopteert, kun je nog steeds een diepgewortelde band met het dier opbouwen, zegt Ulrike Meder, hondengedragsdeskundige.

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
01-11-2017

“Honden kunnen tussen de 10 en 16 jaar oud worden. Kleine rassen worden meestal ouder dan grote honden. De Deense dog wordt bijvoorbeeld maar tussen de 5 en 8 jaar oud, terwijl een terriër of teckel wel tot 16 jaar oud kan worden. En over het algemeen worden vuilnisbakkenrassen ouder dan rashonden. Dit omdat zij zelf hun partner kiezen en de natuur automatisch voor sterkere genen gaat. 

Hoe oud je hond wordt, hangt van verschillende factoren af. Natuurlijk spelen genetische factoren een belangrijke rol, maar externe factoren, zoals voer, beweging, goede sociale omgeving en weinig stress bepalen ook hoe lang je hond leeft. 

Senior hond heeft andere behoeften

Oudere hond heeft andere behoeftenOudere honden hebben andere behoeften dan jonge of volwassen honden. Een senior hond kan bijvoorbeeld minder goed met stress om gaan. Belangrijk is dus dat je een rustige plek in huis creëert waar het dier zich altijd terug kan trekken, mocht hij daar behoefte aan hebben. 

Ook tijdens de wandelingen zul je merken dat je oudere hond andere honden meer zal ontwijken. Vooral pups en drukke soortgenoten worden liever vermeden. De senior is fysiek minder sterk en vindt heftig speelgedrag dan al snel te veel. Respecteer dat en geef hem die ruimte en rust. Hij zal ook wat trager lopen en meer zijn tijd nemen. Maar hij geniet nog steeds van de wandelingen dus blijf dat vooral doen!

Voer aanpassen

De hond zal naar mate hij ouder wordt minder gaan eten. Zijn stofwisseling wordt trager, zijn spierweefsel neemt af en dus heeft hij ook minder nodig. Een voedseldeskundige zei mij eens dat het voor een oudere hond prettig is om wat vaker te variëren met voer; verwen hem maar wat meer met wat hij lekker vindt! Maar houdt daarbij wel de kwaliteit in de gaten: ze hebben de vitamine en bouwstoffen van kwalitatief goed voer hard nodig. 

Belangrijk is het om twee keer per jaar naar de dierenarts te gaan om je hond een seniorencheck te geven. Soms heeft een hond pijn terwijl je dat als baas nog niet in de gaten hebt. Een dierenarts kan zien of het dier artrose heeft of bijvoorbeeld slechte tanden. Regelmatig een osteopaat of een homeopaat bezoeken om het dier te ondersteunen in zijn ouder worden-proces kan ook zeker geen kwaad.

Thuis laten met vakantie

Bedenk dat de hond naar mate hij ouder wordt, zich steeds meer hecht aan zijn omgeving en minder goed met verandering om kan gaan. Idealiter haal je dus iemand in huis om op de hond te passen als hij niet mee kan tijdens een weekendje weg of vakantie

En mocht de tijd bijna daar zijn dan je je lieve metgezel moet laten gaan, belast hem dan niet meer met de aanschaf van een pup. De onstuimigheid en energie van een pup, zijn veel oudere honden echt teveel. Daarbij is het verstandig om het rouwproces van het verlies van je dier de tijd te geven. Een andere hond vervangt je maat namelijk niet, het is een ander individu. 

En tot slot: realiseer je dat de laatste fase met je trouwe viervoeter een heel belangrijke en mooie is. Je hond is je spiegel, zeker na zoveel jaar samen. Koester je laatste momenten met je dier en zie zijn ouder worden nooit als een last. Het dier is er al die jaren voor jou geweest, nu is het tijd dat jij er voor hem of haar bent.