Raskat? Regelmatig naar de trimmer!

Steeds meer mensen schaffen een raskat aan. Een main coon of bijvoorbeeld een ragdoll. Waar nieuwe eigenaren vaak niet bij stil staan is dat deze katten regelmatig naar de trimmer moeten. Hun vacht is zo vol, dat ze het niet altijd voor elkaar krijgen deze zelf goed te onderhouden. Carina Schilder is kattentrimster en haar valt op dat katteneigenaren vaak niet stil staan bij die extra kosten…

Kattenexpert Carina Schilder
14-10-2017

“Iedereen weet natuurlijk dat honden naar een trimsalon gaan, maar dat sommige katten ook naar een trimster moeten, is nog niet heel erg bekend. Raskatten worden steeds populairder; ze zien er hartstikke leuk uit, hebben vaak lieve karakters en prachtige donzige lange haren.

Birmaan, ragdoll of main coon

Vaak wordt echter vergeten dat deze katten een intensievere vachtverzorging nodig hebben dan de huis-, tuin- en keukenkat. Een Perzische langhaar, Britse kort- of langhaar, de heilige Birmaan, ragdoll of main coon moeten bijna dagelijks gekamd worden om zo klitvorming / vervilting (knopen in de vacht) te voorkomen.

Een kat met vervilting of klitten heeft daar veel last van. De knopen gaan aan de huid vastzitten, waardoor ze zich niet goed meer kunnen bewegen en de huid zelfs scheuren. Iets wat natuurlijk echt pijnlijk kan zijn! Bij zeer ernstige vervilting kan het zelfs lijden tot de dood. Als ik zo een ernstig geval op de trimtafel krijg, is het vaak nodig het dier helemaal kaal te scheren. 

Vacht ontwollen

Vervolgens  geef ik advies over hoe je het beste de vacht zelf kunt verzorgen en bijhouden. Ook raad ik aan om op tijd een afspraak te maken om de kat te laten ontwollen. Bij ontwollen wordt de onderwol eruit gehaald en op die manier de haren uitgedund. Zo maak ik de vacht weer lekker luchtig en kan de kat zichzelf weer beter wassen en de eigenaar kan het ook weer makkelijker bijhouden met kammen. Nog een mooie bijkomstigheid is dat er minder losse haren door het huis waaien en de kat heeft minder last van haarballen. 

Kat vacht ontwold

Een main coon ontwold. EIGEN FOTO

Ik doe al mijn behandelingen overigens zonder narcose! Narcose is niet gezond voor een kat, dus ik stel ze net zo lang op hun gemak tot ik kan doen wat nodig is. Om de kat zo rustig mogelijk te houden, kom ik bij de mensen thuis, zodat een stressvol autoritje of reismandje hen bespaard blijft.

Bedenk dus voordat je een raskat aanschaft, dat je misschien wel 1 tot 4 x per jaar naar een trimster moet. De kosten van een trimbeurt variëren tussen de €40 en de €60. Dat is toch wel iets om rekening mee te houden. Zo kom je niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan." 

           Mail je vraag           

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's