Speuren kan zowel recreatief als professioneel

Speuren met je hond kun je op vele niveaus in de praktijk brengen; van serieus professioneel tot recreatief. Eén ding is zeker, het is fijn voor je hond om te doen, het is goed voor het bouwen aan de band met je viervoeter en je leert echt op elkaar te vertrouwen en elkaar te lezen.

Hondenexpert Nienke Oort
07-06-2017

Dat ontdekken Lupa en ik als we voor de tweede sessie bij speurexpert Pieter van Ommen zijn, in wederom het mooie Wassenaar. (Klik voor de eerste blog hier) We gaan nu iets dieper in op speurtechnieken en ontdekken hoe verschillend elke hond speurt. 

Mijn hond Lupa moet haar eerste echte spoor gaan lopen. Pieter pakt het heel duidelijk en voorzichtig aan, “want”, zegt hij, “het is heel belangrijk dat de hond de eerste paar keer succesvol is. Ze moet het speuren leuk gaan vinden en er zelfverzekerd in worden.”

Pieter loopt echt wel enkele meters ver weg en gaat uit het zicht van mij en Lupa. Mijn hond staat te popelen om achter hem aan te gaan, want hij heeft haar laten ruiken en proeven dat hij lekkere hapjes heeft. Maar om bij hem te komen zal ze hem met haar neus moeten opsporen. 

Commando ‘zoek’

Pieter geeft ons door de walkie talkie het sein te dat we mogen beginnen en ik geef Lupa het commando ‘zoek’. Haar neus gaat naar de grond, maar ondertussen zie je haar ok zoeken met haar ogen. Omdat ze Pieter niet ziet, moet ze vertrouwen op haar neus. En dat doet ze de eerste keer perfect!

We herhalen de korte, maar intensieve, sporen nog een aantal keren. Ik moet Lupa steeds een beetje meer lijn geven, zodat zij de leiding kan en gaat nemen. Ondertussen begeleidt Pieter ons door een walkie talkie; hij ziet ons wel, maar wij hem niet. 

Hij constateert dat Lupa een heel timide speurder is, die zeker in het begin veel succes nodig heeft. “Ze is ook heel secuur; ze wil elk stukje spoor bevestigen. Dat is mooi, maar kan in praktijk ook lastig zijn: als ze dan een stukje mist, maar het spoor wel zou kunnen vervolgen, doet ze dat niet omdat ze dat missende stukje blijft zoeken. Maar dat zijn zaken die je er met ervaring uit kunt trainen”, aldus de speurexpert.

En daarmee geeft hij aan hoe anders elke hond speurt. “Speuren kun je niet leren uit een boekje. Het is heel individueel hoe een hond het best begeleid kan worden. De ene hond is misschien wat overmoedig en heeft meer bijsturing nodig, de ander is sneller afgeleid. De volgende, zoals Lupa, is misschien iets timide en heeft meer ondersteuning nodig. Kortom: elke hond is anders.” 

Probleemgedrag

Pieter haalt aan dat speuren met je hond ook veel probleemgedrag kan verhelpen. “Ik heb wel ronde gehad die niets van mensen moesten weten, maar doordat zijn begeleider de hond het vertrouwen geeft, krijgt de begeleider het vertrouwen van de hond terug. Een aantal sessies later, zat het beest bij de eigenaar op schoot. Speuren kan echt goed zijn voor vele facetten.”

Elke hond kan speuren. De een is misschien meer geschikt dan de ander, maar ze kunnen het allemaal. Speuren kan op recreatief niveau, gewoon voor de hobby van baas en hond. Maar je kunt het ook professioneel aanpakken. Je kunt dan serieuze trainingen gaan volgen en examens doen met je hond. Maar dat is natuurlijk de keuze van iedere baas en zijn of haar hond!