Traanstrepen bij honden

Ogen zijn een belangrijk orgaan en ik krijg vaak in de trimsalon witte honden met behoorlijk wat vuil in hun oogjes en natte, soms stinkende en rood verkleurde traanstrepen.

Vachtexpert Diana Leeuwe
17-02-2018

Het oog produceert traanvocht om de oogbol nat te houden en vuil uit het oog te kunnen knipperen. Het traanvocht wordt afgevoerd door de traanbuizen die via het puntje in de binnenste ooghoek met een buis naar de neus worden afgevoerd. Als de buis verstopt raakt dan kan het traanvocht er niet meer doorheen stromen en zal het vocht over het ooglid net als een traan uit het oog komen. 

Oorzaak traanstrepen

Het kan zijn dat de traanbuis tijdelijk verstopt zit, dit kan de dierenarts controleren en eventueel met een oogdruppel zou dit kunnen worden opgelost. Echter zien we ook veel kortsnuitige honden die gewoonweg geen goed aangelegde traanbuis naar de neus hebben. Er zit dan een kromming in of de buis is niet volledig aangelegd. Hierbij kun je niets doen dan het oog schoonhouden en het vuil wat zich ophoopt in de ooghoek dagelijks schoonmaken. 

Traanstrepen verhelpen

Traanstrepen bij hondenMet een milde oogcleaner (bv ophta clean van Virbac) kun je de ooghoeken schoonmaken. Er bestaan ook verschillende poeders door het eten maar daarbij is voorzichtigheid geboden.

Ga liever niet met afgekoeld gekookt water in de ogen aan de gang. Dit water is nogal hard en kan de oogjes juist irriteren waardoor er nog meer oogvocht geproduceerd wordt en het oogvlies (cornea) rood wordt. Als u kamillethee maakt en dit af laat koelen dan is het water al een stuk zachter en kunt u dit beter gebruiken. Doordrenk een plukje watten met de afgekoelde thee en veeg het vuil van de ooghoek naar de neus toe en niet richting het oog zelf. Zorg dat de haren op de snuit droog blijven door met een droog watje dit weer af te nemen.

Roest op hondenogen

De traanstrepen zijn op witte vachten beter te zien dan op een donkere snuit. De roodverkleuring is eigenlijk een soort roest. De bacteriën die op de haren zitten vormen een soort roest reactie op het vocht. In de salon maak ik de ogen altijd vuil vrij en zorg ik dat er geen haren in de oogjes kunnen prikken. Deze irritatie kan ook zorgen voor overmatig traanproductie. Denk maar eens als je zelf een vuiltje in het oog hebt hoe hevig de tranen kunnen stromen. 

Door de haren op de snuitjes niet te lang te laten groeien waardoor ze mogelijk in de ogen kunnen steken (Shih Tzu’s) en de oogvuiltjes dagelijks te verwijderen in combinatie met het droog houden van de haren langs de snuit, zullen de traanstrepen uiteindelijk minder erg zichtbaar zijn. Maar als de traanbuizen niet goed zijn aangelegd, kun je het bijna niet voorkomen. 

         Mail je vraag          

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.