TTouch® bij angst voor dierenarts

Saskia Blok van TTouchEen bezoek aan de dierenarts levert vaak stress op bij je dier. Honden kunnen dit uiten door wat onrustiger te zijn, te hijgen of te blaffen. Katten kruipen het liefst weg zo ver mogelijk achter in hun mandje. Met TTouch kun je helpen de spanning bij je dier te verminderen en een bezoek aan de dierenarts zo minder stressvol te maken.

Gastbloggers Saskia Blok
31-03-2018

De Tellington TTouch® methode is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. Zij werkte van jongs af aan met paarden en ontdekte dat door de huid te bewegen met cirkelvormige bewegingen paarden ontspanden. En niet alleen fysiek, maar ook in hun gedrag. 

TTouch uit de paardenwereld

Ook liet ze dieren ongebruikelijke bewegingen maken (playground of higher learning), bijvoorbeeld het stappen over balkjes, of slalommen om pionnen, waardoor ze meer bewust van hun lijf werden, en ook de coördinatie en souplesse verbeterde. Hoe meer dieren bewust zijn van hun lijf en hoe meer verschillende ervaringen ze opdoen, hoe meer zelfvertrouwen ze krijgen en ontspannen ze door het leven stappen. De methode is dus ontstaan in de paardenwereld, maar nu al jaren ook bekend bij honden, katten, zelfs reptielen en ook bij de mens.

TTouch gaat ervan uit dat er een link is tussen lichaamshouding en gedrag. Wanneer een dier erg gespannen is, zal hij eerder schrikachtig zijn. Denk je maar eens in hoe je zelf zal reageren als iemand je onverwacht een schouderklopje geeft en je zit met gespannen opgetrokken schouders. Niet zo fijn toch?

Spanning bij dierenarts

ttouch bij hondenEen dier wat gespannen is, zal ook meer op z’n hoede zijn en minder bereid zijn tot samenwerken. Daarnaast blokkeert spanning ook de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren en met nieuwe situaties om te gaan. En dat is lastig als een dierenarts van alles aan je lijf wil doen!

Als je met je hond naar de dierenarts gaat, kun je al in de wachtkamer je hond helpen wat meer te ontspannen. Eigenlijk kun je hier het beste thuis al mee beginnen. Door bijvoorbeeld de oren van je hond af te strijken, het TTouch Oorwerk.

TTouch oorwerk

Het gaat als volgt: Je neemt de oorflap tussen vingers en duim en laat deze met een lichte druk vanaf de oorbasis langs het oor naar de oorpunt toeglijden. Altijd met de stand van de oren mee. Iedere keer ga je over een ander stukje van het oor. Als je dit op een rustig tempo doet, zal de ademhaling en hartslag van je hond naar beneden gaan. En voelt je hond zich meer ontspannen.

TTouch bij katten

Bij katten is het zeker handig om thuis al met TTouch te beginnen. Want tijdens het wachten zitten ze natuurlijk in hun mandje en kun je niet zoveel doen. Laat je kat zich goed aanraken, dan kun je bijvoorbeeld Hairslides doen. Je neemt dan iedere keer een ander plukje haar tussen je vingers en duim en laat dit langzaam tussen je vingers uitglijden. Doe dit overal op het lijf, zodat je kat zich helemaal bewust is van zijn lijf. Hoe meer bewustzijn, hoe zekerder in het vel. 

TTouch bij katten

Wil je kat liever niet met handen aangeraakt worden, pak dan eens een veer of kwast om te TTouchen. Je kunt strijkende bewegingen over de vacht maken. Of de huid meenemen in kleine cirkelvormige bewegingen. Met deze hulpmiddelen kun je je kat laten wennen aan aanraking. En je kat leert dat er niets vreemds gebeurt en zal steeds meer zelfvertrouwen ontwikkelen. 

Zodra je kat, in z’n mandje, op de behandeltafel staat, kun je ook TTouch Oorwerk bij je kat toepassen om zo de stress te verlagen.

Versterking onderlinge band met TTouch

Van TTouch is bekend dat er rustgevende stoffen, zoals oxytocine en serotonine vrijkomen. En adrenaline wordt sneller afgebroken. Het is dus niet alleen voor jou als eigenaar fijn dat je iets voor je dier kunt doen. Je maakt ook echt een verschil in het lijf van je dier. En met name oxytocine is het hormoon dat helpt bij verbinding aangaan. Dus door je dier te helpen met TTouch werk je ook meteen aan jullie onderlinge band. 

De praktijk van Saskia is hier te vinden.