Vacht van mijn hond verkleurt

Sommige honden zijn net toverballen als het om de kleur van de vacht gaat. Het ene moment zijn ze donker, het andere moment wordt de vacht ineens veel lichter. Er zijn een aantal oorzaken waardoor de kleur van de vacht kan veranderen.

Vachtexpert Diana Leeuwe
19-12-2020

Genetische factor

Als eerste natuurlijk de genetische factor die de kleur van de hond bepaald bij de geboorte. Zo worden honden met kleine vlekken, zoals Dalmatiërs, helemaal wit geboren. De donkere vlekjes krijgen ze pas op latere leeftijd. En zilvergrijze poedels worden als zwarte puppy’s geboren. Net als bij paarden zie je ook dat witte paarden (zoals Schimmels) zwart geboren worden. Ook kunnen sommige honden een lichtere kleur op het begin van de haren hebben dan op de uiteinden. Hierdoor worden ze ook lichter als ze geknipt zijn omdat dan het donkergekleurde uiteinde eraf is geknipt.

Rode of bruine gloed op vacht

Als een hond in de rui gaat tussen de seizoenen, zitten er veel dode losse haren tussen de vacht. Deze losse haren kleuren altijd lichter, waardoor je zwarte hond ineens een rode of bruine gloed kan krijgen. Ook kunnen de haarpunten door zonlicht licht verkleuren. Dit stukje van het haar is ouder en dus poreuzer. In plaats van het licht te weerkaatsen valt het licht weg en krijg je doffe haarpunten. Vaak zie je dit bij chocoladebruin gekleurde honden.

Ook kan je zelf de vacht per ongeluk beschadigen door verkeerd materiaal of te harde borstels te gebruiken. Als klitten hardhandig worden uitgetrokken zal het haar afbreken. Harde scherpe ijzeren furminators of metalen kammen kunnen de vacht volledig verwoesten bij verkeerd gebruik.

Verkleurde vacht bij witte honden

Een ander veel voorkomend verschijnsel is het rood worden van de vacht bij lichtgekleurde en witte honden. Vooral op de plaatsen waar het haar met traanvocht of speeksel in aanraking komt. Deze verkleuring zie je veel onder de ogen door traanvocht, bij de bek, op pootjes en onder de staart door speeksel van het likken of bijten. Dit is eigenlijk roestvorming. Het mineraal ijzer dat in het lichaamsvocht zit gaat roesten doordat het met zuurstof in aanraking komt en dat zorgt voor de verkleuring. Het is er helaas niet af te wassen en het haar moet eruit groeien of afgeknipt worden om de verkleuring op te heffen.

Roestplekken op pootjes

Uitgedroogde vacht verkleurd

Het uitdrogen van het haar wordt onder andere veroorzaakt door veel zwemmen in zoutwater zonder dat de hond nagespoeld wordt. Maar ook door te veel direct zonlicht of eventuele huidproblemen. De huid moet immers de vacht beschermen en verzorgen dus als daar problemen zijn, zal dit direct invloed hebben op de haren.

Ook heeft een gezonde voeding een grote invloed op de vacht van je huisdier. Een tekort aan goed verteerbare eiwitten, aminozuren, vitaminen, mineralen of spoorelementen zie je terug in de conditie van de vacht. Die wordt namelijk dof en kan droog aanvoelen. Ook kan er een onderliggende oorzaak zijn, zoals een ziekte, waarom de hond een slechte conditie van de vacht heeft. De vacht weerspiegelt immers de gezondheid van de hond. Laat je dier dus checken bij de dierenarts als dit het geval is.

De vacht heeft een oranje of gele gloed

Zie je een oranje gloed in de vacht van je hond? Dan kan het zijn dat het voer bètacaroteen bevat. Dit is de stof die wortels hun oranje kleur geeft. Vooral bij honden met een witte vacht kan bètacaroteen doorschijnen in de vacht. Een gele gloed in de vacht ontstaat meestal door koper in het voer. Deze stof wordt onder andere gebruikt om brokken langer houdbaar te maken. Koper is echter een essentieel mineraal voor honden. Daarom is het niet mogelijk om dit volledig te vermijden. Wel kan een ander soort voer, met minder toegevoegde koper of bètacaroteen, de vachtverkleuring verminderen.

Regelmatig je hond checken op gezondheid

Door af en toe de gezondheid van je hond te controleren, kun je veel narigheid voorkomen. Ook als het gaat om de vacht. Je leert hoe je een goede en eenvoudige gezondheidscheck doet bij je hond via de online cursus Gezondheidscheck voor je hond van de Huisdierenschool.

Bekijk de online cursus