Persoonlijk contact is natuurlijk de beste manier om te kijken of er een match is tussen mens en dier. Maar als digitaal platform snappen we dat online communicatie een belangrijke rol speelt bij het zoeken of plaatsen van je huisdier. Je hebt onderling contact over de plaatsing of tekent digitaal een contract voor de afspraken over een adoptie of oppas. Maar hoe doe je dat nou op een manier die niet alleen goed voelt, maar ook veilig is? Waarbij jouw privacy in al dat digitale contact gewaarborgd blijft. In deze blog zetten we de tips voor je op een rijtje!
Als je online communiceert is het belangrijk dat je je bewust bent van je privacy en veiligheid en wil je zeker weten dat er goed omgegaan wordt met je gegevens. Daarom hebben we een uitgebreide privacyverklaring waarin je kunt zien hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens en kun je meer lezen over hoe wij voor een veilige en verantwoorde adoptie gaan.
Maar natuurlijk ben je buiten ons platform ook digitaal aan het communiceren, bijvoorbeeld in contact met een stichting of een potentieel nieuw baasje voor je huisdier. Om er zeker van te zijn dat je gegevens dan ook veilig zijn geven we je 3 tips mee.
1. Veilig gegevens, foto´s en video´s versturen
Niet alle stichtingen en hun vrijwilligers zitten om de hoek. Daarom vragen zij voor een adoptieprocedure soms om een ingevulde vragenlijst, foto´s of video´s. Dat doen ze zodat ze zeker weten dat het dier op een fijne plek terecht komt en natuurlijk om te zien of jullie een goede match zijn. Je leest hier wat meer over waarom stichtingen dit willen weten.
Als je dat soort persoonlijke informatie naar een stichting gaat sturen, wil je dat natuurlijk op een verantwoorde manier kunnen doen. Stichtingen zijn vrij om hun eigen procedure te bepalen en doen dit allemaal met het oog op dierenwelzijn. Je kan zelf met de stichting afspraken maken over hoe je de informatie wilt delen:
-
Maak duidelijke afspraken met de stichting dat ze je gegevens niet met derde partijen delen en verwijderen na een bepaalde periode.
-
Verstuur bestanden bijvoorbeeld via een platform als SecuDoc, waar je gratis en veilig grote bestanden verstuurt.
-
Vraag of het mogelijk is om een videocall te doen in plaats van een video te sturen van je huis. Let op: alle stichtingen werken met vrijwilligers die het werk vaak doen naast hun reguliere baan, prik samen een moment dat uitkomt voor jullie allebei.
2. Online contracten ondertekenen
Voor een succesvolle adoptie of oppas is het belangrijk dat je goede afspraken maakt. Daarom kiezen stichtingen en ook particulieren er vaak voor om dit in een contract vast te leggen. Wij raden aan om altijd met beide partijen een overdrachtsovereenkomst te tekenen, waarin duidelijke afspraken staan over de rechten en plichten van beide partijen. Contracten zijn er niet voor als het goed gaat, contracten zijn er voor als het fout gaat. Als je het niet met elkaar eens bent, is het belangrijk om het contract erbij te kunnen pakken en te kijken wat er is afgesproken. Dat voorkomt onduidelijkheid en discussies achteraf. Meer weten over dit onderwerp? Lees je rechten en plichten bij adoptie hond of kat.
Extra tip: je kunt makkelijk en veilig online contracten ondertekenen via bijvoorbeeld DocuSign.
3. Oplichting voorkomen
Dit komt gelukkig heel weinig voor omdat de stichtingen waar wij mee samenwerken zich moeten houden aan onze huisregels (en dat checken we ook actief). Maar mensen met slechte intenties zijn er helaas altijd, ook online. Daarom zijn er een paar punten die we jou als gebruiker van ons platform mee willen geven:
-
Natuurlijk doen wij een groot deel van het voorwerk, maar blijf vooral ook zelf checken. Controleer of er online informatie beschikbaar is over de eigenaar of stichting waarvan jij het dier adopteert. Op de website van de politie kan je ook controleren of er meldingen zijn gedaan op basis van een e-mailadres, telefoonnummer of IBAN-nummer.
-
Stel de juiste vragen. We zijn allemaal wel eens gevallen voor "dat lieve koppie", maar stel de eigenaar of stichting gerichte vragen. Ga goed na waarom het dier herplaatst wordt. Zijn er zorgen over het gedrag of de fysieke gesteldheid van het dier? Bedenk dan of het dier echt bij jouw situatie past. Een dier is een (heel leuke!) commitment, dus overweeg goed voordat je de keuze maakt om ervoor te gaan.
-
Er zijn altijd dierenhandelaren actief op het internet die niet letten op dierenwelzijn of het blij maken van baasjes. Ze hebben één doel: geld verdienen. Lees in deze blog alles over hoe jij een dierenhandelaar herkent.
-
Laat je niet onder druk zetten en neem de bedenktijd die jij nodig hebt. Natuurlijk heeft een dier soms met spoed een nieuw huisje nodig, maar probeer ook dan meerdere contactmomenten te plannen. Laat het dier nooit bij je thuis afleveren. Maak een afspraak voor een ontmoeting en kijk naar de mogelijkheden voor een bedenktijd en proefperiode. Lees alles over een fijne ervaring ook in ons Adoptie Handboek.
-
Aanbetalingen zijn, op buitenlandse katten na, niet toegestaan. Voor honden mag geen aanbetaling gedaan worden en voor katten die direct uit het buitenland naar de adoptant gaan mag een stichting maximaal €50,- vragen.
Voelt het online contact ondanks deze tips toch niet goed of heb je andere twijfels? Voor de betrouwbaarheid van ons platform zijn wij ook afhankelijk van meldingen van onze gebruikers. Geef het dus altijd aan ons door, dan kunnen wij het checken en Verhuisdieren.nl een fijne en veilige plek houden voor iedereen!