Waarom eet mijn hond gras?

Bijna elke hond doet het wel eens, gras eten! Veel baasjes denken dat honden braken omdat ze gras gegeten hebben, maar daar gaat nog wat aan vooraf en kan ook andere oorzaken hebben.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
06-09-2017

Als een hond (of kat) misselijk is, of last heeft van bijvoorbeeld haren in de maag, dan kunnen ze braken opwekken door gras te eten. Dat kan je een beetje zien als een vinger in de keel steken wat wij mensen kunnen doen als we iets verkeerd gegeten hebben.

Het is dus vaak zo dat de hond of kat eerst misselijk is, en dit probeert op te lossen door braken op te wekken door gras te eten. Vaak lost het overgeven het probleem van haren in de maag of iets verkeerds gegeten hebben op, maar niet altijd. Misselijkheid kan bijvoorbeeld ook komen door een nier- of leverprobleem, dus als je dier vaak overgeeft (vaak is meer dan 2x per week) is het verstandig om hem of haar eens te laten onderzoeken (evt. met een bloedonderzoek) door je dierenarts.

Oorzaak

Daarnaast zitten er veel meervoudig onverzadigde vetzuren in vers gras, dit kan ook een reden zijn voor honden om graag gras te eten, ze hebben daar eventueel een verhoogde behoefte of het zit te weinig in het voer wat ze krijgen. Dit kan je uitsluiten door te wisselen naar een voer met veel meervoudig onverzadigde vetzuren erin, bij voorbeeld voer op basis van vis. Indien dit de reden van het gras eten is, zal je merken dat de hond na een paar weken voer eten met meervoudig onverzadigde vetzuren geen gras meer zal eten.

En dan is er nog de categorie honden die als hobby gras eten! Sommige honden eten gras zonder dat daar een verklaring voor te vinden is of dat ze een misselijkheid probleem proberen op te lossen. Wellicht zijn deze honden in een vorig leven wel een schaap of koe geweest! ;-)

Pas op voor grasaren in het voorjaar en zomer!

         Mail je vraag         

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.