Wanneer is de ontlasting van mijn hond te slap?

Je kent het wel. Je loopt je ochtendrondje met de hond en op het moment dat hij gaat zitten om zich te ontlasten, kijk je even hoe ontlasting er vandaag uitziet. Even checken of er geen diarree of andere narigheid aan de hand is. Het is bijna een gewoonte, alsof je beleefd vraagt: 'Hoe voel je je vandaag, Boris? Darmpjes lekker op orde?'

Voedingexpert Lotte Botter en Loes Simonetti
27-12-2020

Laten we voorop stellen dat dit een goede zaak is, want de ontlasting van je hond vertelt je ook echt iets over zijn gezondheid. Maar slaan we soms niet een beetje door? Waar houdt de zoektocht naar deze ‘perfecte’ drol op? Waar moeten we genoegen mee nemen? 

Ontlasting van je hond checken

Wij als voedingsdeskundige hebben zeker een rol gespeeld in het feit dat iedereen de ontlasting van zijn of haar hond goed bekijkt. Wij hebben namelijk gezegd dat de ontlasting van je hond je iets vertelt over hoe de hond een bepaalde voeding kan opnemen. Over hoe het gesteld is met de darmgezondheid en algehele gezondheid. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je hond in alle rust kan ontlasten.

Arme Boris kan soms helemaal niet rustig meer naar het toilet. Dan staan wij al klaar met zakjes, bakjes, fototoestellen en notitieblokken om aantekeningen te maken. En o wee als de drol niet de perfecte consistentie, kleur of geur heeft. Dan grijpen we meteen met grof geschut in; andere voeding, probiotica, hij kan niet tegen granen of gluten, hij is allergisch! En dat terwijl het volkomen normaal is om af en toe wat variatie te hebben in de drol die Boris gemaakt heeft, net als dat onze eigen poep niet elke dag prachtig is. Dan gaan we ook niet meteen in de paniek-stand en denken we: Ach, dat was de Chinees van gisteren.

Wat heeft invloed op de structuur van de onlasting?

  • Snacks / bijvoeding
  • Stress / opwinding
  • Stiekem van straat eten
  • Ontlasting eten

Daarnaast zullen er altijd wel dagen zijn dan de ontlasting misschien wel wat minder goed is dan de dagen ervoor, dat hoort een beetje bij het hebben van een spijsvertering. Het is helemaal niet erg als de ontlasting ven je hond een keertje iets anders van structuur is.

Wat is belangrijk om wel in ogenschouw te nemen?

Geen goede ontlasting bij de hond

  • Diarree
    Waterdunne diarree is gevaarlijk zeker bij pups en kleine honden. Als zij regelmatig diarree hebben, moet je absoluut contact opnemen met je dierenarts. Bij volwassen honden die langer dan 24 uur diarree hebben, neem je ook even contact op met de dierenarts. Diarree kan namelijk nogal serieuze oorzaken hebben.
  • Zwarte onlasting of bloederige ontlasting
    Dit zijn echt alarmsignalen en het is belangrijk om spoedig contact op te nemen met een dierenarts om ernstige oorzaken uit te sluiten.
  • Je hond poept vaker dan 3 keer per dag
    Dit geeft aan dat de hond misschien niet voldoende van de huidige voeding kan opnemen. In dit geval is het verstandig om eens met een voedingsdeskundige te kijken naar de reden hiervoor. Als je je hond plantaardig voert, is deze frequentie wel normaal. 
  • Grote hoeveelheden ontlasting
    Ook hierbij geldt dat de hond zijn voeding mogelijk niet voldoende verteert. 

Goede ontlasting hond

  • Kleur
    De kleur van de ontlasting kan varieren van lichtbruin, tot heel donkerbruin. Afhankelijk van de voeding maar ook bijvoeding. Bot geef lichte kleur, ganzenpoep groenige kleur, snacks met veel lever gelig. Dus dat wisselt soms, houdt dit dan ook in gedachten als je naar de ontlasting van je hond kijkt.
  • Structuur
    Ook de structuur wisselt. Een hond die altijd hetzelfde eet en geen bijvoeding, niet van straat snackt zal elke keer hetzelfde min of meer produceren. Maar snacks en bijvoeding kunnen zorgen voor en minder vaste consistentie. Sommige honden hebben elke dag een stevige drol, terwijl andere een wat slapper modelletje boetseren. Zo lang het op te pakken is met een zakje is er meestal geen probleem.
  • Hoeveelheid
    Dit hangt erg af van de voeding. Wanneer je je hond rauw vlees voert (KVV), zal de hond weinig ontlasting produceren. Wanneer je je hond plantaardig voert , zald de hond over het algemeen meer ontlasting produceren. Dit zegt niet direct iets over de kwaliteit, maar wel over de ingredienten die in de voeding zitten.
  • Frequentie
    Een hond mag ongeveer net zo vaak ontlasten als dat hij eten krijgt. Voor een volwassen hond zal dat meestal 1 à 2 keer per dag zijn (afhankelijk van brok of KVV). Pups ontlasten vaker, maar eten ook meer.

Waaneer moet ik mij zorgen maken? 

Voorbeeld 1: Heeft je hond een mooie stevige ontlasting en ontlast hij/zij ongeveer drie keer per dag, maar is de kleur licht bruin in plaats van donkerbruin dan kan je hier zeker genoegen meenemen!
Voorbeeld 2: Heeft de hond op een dag twee keer goede ontlasting en één keer wat minder dan hoef je je ook echt geen zorgen te maken! Wel kun je kijken naar wat vor snacks je hond heeft gehad en of hij misschien een stressvolle situatie heeft meegemaakt.

Als laatste willen we er nog aan toevoegen dat wanneer een hond slechte ontlasting heeft, het niet altijd aan de voeding ligt. Houdt er rekening mee dat het aan de snacks kan liggen, maar dat er ook medisch iets kan zijn. Een kleine check doen bij de dierenarts kan nooit kwaad. Want ook parasieten kunnen wisselende ontlasting veroorzaken. Mocht er medisch niks aan de hand zijn, dan kan je daarna altijd samen met een voedingsdeskundige kijken of er een geschiktere voeding beschikbaar is.