Wat te doen als je hond vermist is?

Het is de grootste nachtmerrie van elke hondeneigenaar: de vermissing van je viervoeter. Toch gebeurt het gemiddeld zo’n 5.000 keer per jaar. Wanneer raakt een hond nu eigenlijk vermist? En wat kun je doen om het te voorkomen? Lenny Temmink, van Stichting Dogtrailing, een organisatie die helpt bij vermiste honden, geeft tips.

Gastbloggers Lenny Temmink
28-04-2018

“Laten we beginnen met wat maakt dat (zoveel) honden vermist raken. Het gebeurt wat vaker met jonge honden, onder de leeftijd van één jaar. Hun nieuwsgierigheid om de wereld te ontdekken wint het vaak van het verstandige besluit om bij de baas in de buurt te blijven. Daarnaast kennen ze de gevaren van ‘onze’ wereld nog niet en zijn dus onbevangen. Ook angstfases kunnen hier een rol in spelen; honden zijn dan schrikkeriger. Risico voor deze honden zijn bijv. mestputten, zwembaden, verkeer e.d..

Oudere hond raakt zoek

Ook oudere honden die los mee mogen lopen tijdens de dagelijkse wandelingen lopen risico. Het gros van de mensen is zich niet bewust van wat blindheid, doofheid of dementie kan doen met hun hond. Als we kijken naar mensen die vermist raken op oudere leeftijd ligt hier ook veelal dementie aan ten grondslag. Water vormt dit geval het grootste gevaar.

Tevens lijkt het er op dat een deel van deze groep, de oudere honden, daadwerkelijk plekjes lijken op te zoeken om te sterven, zodra hier een kans voor is. Tijdens onbewaakt ogenblik tijdens uitlaten, een toevallig openstaande deur kan opeens als kans worden gezien, terwijl het dier normaal nooit wegliep. 

Bovenal lijken onzekere en angstige honden het grootste aandeel in het percentage vermissingen te vertegenwoordigen. Denk hierbij aan rassen die een onzekere inslag blijven houden, zoals sommige chihuahua’s.  

Extra risico: honden uit het buitenland

Of honden uit het buitenland met een rugzakje. Soms realiseren adoptanten, gastgezinnen of stichtingen zich niet altijd wat de reis naar een ander land voor een hond inhoudt. Een hond komt in een totaal andere wereld, met geuren, verkeer, gebruiken en mensen. Dit levert het dier veel stress op, wat de kans op vluchten en dus vermist raken vergoot.

Volgens cijfers van de Facebookpagina ‘Overzicht vermiste honden Nederland’ was het percentage vermiste buitenlandse honden op 5 januari echter (maar) 10% van het totaal aantal vermiste honden. Toch is dit de groep waarbij goede preventieve maatregelen in de eerste maanden het grootste deel hiervan, zo niet alles, zouden kunnen voorkomen.

Waar en hoe raken honden zoek;

  • Vanuit eigen huis en tuin; door bijvoorbeeld een openstaande deur of poort of geen deugdelijke omheining, door jachtinstinct (najagen van kat, haas of ree), schrik door geluid of overvliegende luchtballon.
  • Vanuit ‘vreemde’ omgeving (pension, opvang, familie/vrienden); door stress al dan niet in combinatie met oorzaken zoals hierboven genoemd.
  • Tijdens wandeling; door andere honden worden opgejaagd, schrikken van bepaalde geluiden of geuren, jachtinstinct, verkeer kan zorgen voor een schrik en/of vluchtreactie.
  • Tijdens een overdracht; door stichtingen, herplaatsingsinstanties, particulieren op openbare (niet afgesloten) locaties.
  • Plaatsen met meer of veel prikkels/stress, onaangelijnde/onopgevoede honden; pension, uitlaatservices, hondenscholen, losloopgebieden, wandelgebieden e.d. waar veel opwinding kan zijn maar waar soms relatief weinig begeleiding voor de hond geboden wordt (door een voor de hond bekend en betrouwbaar persoon).
  • Overige; diefstal/vermissing bij onbeheerd achterlaten op een erf, voor winkel fiets degelijks. Maar ook vermissingen na een auto-ongeluk of tijdens de jaarwisseling.

Hond vermist

Als je nog geen goede vertrouwensband hebt met je hond, is het verstandig hem alleen los te laten in een omheinde ruimte.

Dit zijn voor alle duidelijkheid geen redenen om uw hond niet te adopteren uit het buitenland of asiel, of om hem niet meer los te laten, of geen drukkere plekken meer te bezoeken met uw maatje. Maar om voorzorgsmaatregelen te nemen en deze nachtmerrie te voorkomen. 

Bouw een band op met je hond

Probeer de band met je dier te versterken, door samen te werken (speuren) en te spelen. De hond moet jou als veilige basis zien wat hij naar toe terugkeert. Dan kun je met een gerust hart naar de stad om een terrasje te pakken of naar het strand en samen genieten van al het mooie wat de wereld te bieden heeft voor mens & hond.

Preventieve maatregelen:

  • Goede begeleiding en socialisatie vanaf moment van aanschaf/adoptie (geld voor pup, volwassen en senior hond)
  • Eerst een band en vertrouwen opbouwen alvorens vrijheid te geven
  • Overdracht in afgesloten ruimte
  • Geregistreerde chip
  • Goed passend tuig (of halsband)
  • Deugdelijke vervoersbench
  • Geen flexlijnen, maar vaste lijnen
  • Deugdelijke omheining
  • Aangelijnd wandelen/fietsen
  • Gps tracker (bijvoorbeeld van Tractive)

Wees bewust van verleidingen of risico’s van je hond (angst, vluchtgedrag, jachtinstinct) en vraag eventueel een professional advies of hulp op maat om deze te verkleinen.

Meer informatie over vermiste honden?