Yvette van Boven over de liefde voor haar hond Hughie

foto: Oof Verschuren

 

"Hij heeft hele lieve vaste rituelen: hij ‘duimt’ met zijn knuffeldeken als hij moe is."

Blog Dennis van Plateringen
22-03-2021

Yvette van Boven is een ontzettend grote dierenliefhebber en dat is duidelijk te merken aan haar betrokkenheid als maandambassadeur voor Verhuisdieren! Samen met haar eigen hond Hughie deelt zij fanatiek de tweedekansdieren op haar Instagram-account. En Hughie zelf is ook zo leuk! Yvette deelde met ons alles over haar pluizige lieverd.

Wat wil je direct over Hughie delen?

Het is een jong, super eigenwijs, energiek en vrolijk ventje. Hij is best pittig om op te voeden, maar met veel tijd, liefde en energie zijn we heel ver gekomen. Nu nog even die pubertijd uit, hè? Hughie is heel aanhankelijk en dat vind ik erg gezellig.

Heb je hem overgenomen van een eerder baasje?

Nee, ik heb wel adoptie overwogen. Uiteindelijk koos ik ervoor om een pup te nemen, omdat ik dacht: ‘Dat is makkelijker. Een pup voed ik op naar mijn eigen leven, want ik heb het al zo druk.’ Dom van mij, want Hugh bleek een hond te zijn die veel tijd vraagt. Tijd die je natuurlijk graag vrijmaakt, zodat hij zekerder wordt en leert luisteren! Andere dingen moet dan maar even wachten. Nu maakt Hughie echt deel uit van ons leven.

Wat is het meest bijzondere aan Hughie?

Hij is heerlijk eigenwijs en ongelofelijk slim en dat zocht ik ook in een hond. Ik hou ervan. Oh ja, én Hugh is heel actief. We lopen wat af samen! Ook heeft hij hele lieve vaste rituelen: hij ‘duimt’ met zijn knuffeldeken als hij moe is. Ontzettend gaaf vind ik dat om te zien.

Yvette van Boven knuffelt haar hond Hughie

Wat vind je zo bijzonder aan het hebben van een hond?

Je hebt geen hond, je bent mét je hond. Altijd samen. Dat is ontzettend gezellig, want je bent nooit alleen én je bouwt de trouwste band op die er bestaat. Ik kan me geen leven zonder dier voorstellen en heb ook nooit zonder dieren geleefd.

Wat maakt jullie band zo speciaal?

We werken nog steeds aan onze band, al zijn we nu al onafscheidelijk. Hughie ligt altijd naast me of hij houdt me strak in de gaten. Ik kan heel vast slapen, maar hij hoeft maar een piepje te geven en ik sta naast mijn bed. Best vreemd hoe dat werkt.

Doe je ook andere dingen met hem naast knuffelen en aaien?

Hugh is een Parson en die hebben veel hersengymnastiek nodig. Anders gaat hij zich vervelen. We doen daarom regelmatig spelletjes met hem. We zitten ook op school om nog meer te leren en we oefenen bijna dagelijks eventjes. Dat vinden we allebei leuk. Ik weet van mijn vorige honden dat je voor alle energie die je erin stopt, er iets voor terugkrijgt. Dus merk je dat je hond iets niet onthoudt? Weet dat je dan zelf het zaadje niet goed hebt geplant. Het komt echt goed als je blijft oefenen. En als hij het ineens wel kan, is de hond zelf ook heel trots. Zo lief om te zien!

Wat kun jij leren van Hughie?

Door te wandelen, buiten te spelen en te rennen, raakt hij zijn energie kwijt. Hij is thuis dan veel fijner in de omgang. Voor mij is zo’n wandeling net zo goed. Ik loop elke dag bijna één tot anderhalf uur en heb daardoor een hoop minder stress.

Yvette van Boven met hond Hughie op het strand

Voelt hij jouw emoties aan?

Als ik roep, gaat hij ook blaffen. Zodra ik verdrietig ben, komt hij bij me in de buurt liggen. Ben ik gefrustreerd, dan gaat Hughie in mijn broekspijpen bijten. Hij is duidelijk een spiegel.

Wat vindt je partner van de plek die Hughie inneemt in jouw leven?

Mijn man Oof vindt hem net zo leuk als ik. Al trekt Hugh vaak meer naar mij toe en dat vindt hij wel eens minder. Dan zeurt mijn man net zo lang tot Hughie bij hem komt liggen.

Hoe ver gaat jouw grens in huis?

Hughie mag veel. We hebben leren banken in huis omdat we altijd honden hebben gehad en daar mag hij op. Als hij schoon is, klimt hij soms ook gezellig op bed. Ook kan hij zijn eigen plekjes erg waarderen. Hij slaapt in zijn eigen mand en komt alleen ’s morgens even bij me liggen. Grappig genoeg altijd rond dezelfde tijd.

Verder zijn we best streng voor hem. Hij heeft heel veel duidelijkheid nodig. Ook zijn we met alles consequent, als hij maar even doorheeft dat er ruimte is, dan maakt hij daar gebruik van. Zo gaan wij gaan altijd eerst door de deur en hij volgt daarna. Dat soort dingen. Het werkt goed bij hem.

Voor je werk ben je vast veel op pad. Hoe combineer je dat met Hughie?

Ik ben over het algemeen wel veel thuis hoor. Dat is eigenlijk geen goede oefening, want alleen zijn vindt hij niet fijn. Dat is nog een wel ‘dingetje’ voor Hughie, zeg maar. Hij gaat altijd mee als we ergens naartoe gaan. Daarom vind ik het belangrijk dat hij zich goed gedraagt, dan is hij ook altijd welkom. Zeker als je het even van tevoren meldt.

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Ik kijk zelf regelmatig op verhuisdieren.nl en overweeg vaak er nog een hond bij te nemen. Al is mijn man Oof nog geen fan van die gedachte. Het idee dat je een dier een fijn en veilig huis kunt bieden omdat hij of zij dat nodig heeft, vind ik zo mooi. Ik beleef er zoveel plezier aan om de band samen op te bouwen en uit te vogelen welke persoonlijkheid je hond heeft. Als je weet hoe slim en bijzonder elk individueel beestje is, gun je elk dier een goed leven. Het zijn eigenlijk net mensen. Verhuisdieren is daarbij het platform dat op een goede en duidelijke manier de eerste match al voor je verzorgt!

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.