Adoptiehond alleen plaatsen bij andere hond

In de profielen op Verhuisdieren zie je af en toe staan dat een buitenlandse hond alleen geadopteerd kan worden als er al een andere hond(en) in het gezin woont. Waarom is dat zo belangrijk en wat is de achterliggende gedachte daarachter?

Hondenexpert Nienke Oort
03-04-2021

Deze eis wordt niet zomaar gesteld door de stichting of het gastgezin dat de hond herplaatst. Zij gaan er vanuit dat het voor de hond in kwestie dan echt beter is om niet de enige hond in het huishouden te zijn.

Kettinghond

Of een hond een soortgenoot nodig heeft om ontspannen te zijn, hangt erg af van de hond en van zijn achtergrond. Een hond die zijn hele leven aan een ketting in z’n eentje in een tuin heeft gestaan, weet misschien niet eens hoe hij om moet gaan met een soortgenoot. Veel van deze honden kunnen dus prima alleen geplaatst worden. Overigens kan het ook zijn dat deze honden ontzettend opknappen van een soortgenoot in hun leven, maar dat is een traject dat de stichting vooraf onderzoekt.

Asielhond

Bij een hond die in het asiel heeft gezeten, kan het twee kanten op gaan. Als het een overbevolkt asiel was, waar hij heeft moeten knokken voor zijn eten en zijn plaats, heb je kans dat de hond juist niet goed met andere honden kan. Maar het kan ook zijn dat hij maatjes had in zijn verblijf (roedel), waar hij zich juist ontzettend aan heeft opgetrokken en zich veilig bij voelde. Vooral voor deze honden is de wens van een soortgenoot als huisgenoot belangrijk. 

Suze Steenbergen, expert buitenlandse honden zegt: “Net als mensen heb je honden die behoefte hebben aan gezelschap en honden die het prima vinden om op zichzelf te zijn. Als jij een heel ‘sociale’ hond hebt, is de kans groot dat hij beter gedijt met een soortgenoot binnen zijn gezin.”

Onzekerheid als oorzaak van probleemgedrag

Ze vervolgt: “Daarbij kan het zijn dat de hond van zichzelf wat onzeker is en een soortgenoot nodig heeft om bepaalde – voor hem – spannende activiteiten te ondernemen. Dat kan al het maken van een wandeling zijn. Sommige honden hebben letterlijk een voorbeeld nodig om te weten wat er van ze verwacht wordt en hoe zij zich moeten gedragen. Als deze honden dat voorbeeld niet krijgen, kan dat resulteren in veel onzekerheid en uiteindelijk probleemgedrag.” 

Gedragsdeskundige buitenlandse honden, Ingrid Timmermans voegt toe: “Voor onzekere honden, die weinig tot niet gesocialiseerd zijn met mensen of sowieso naar mensen erg terughoudend zijn, kan een andere stabiele, rustige hond als grote steun worden ervaren. Zij spreken dezelfde taal, hondentaal. Voor een onzekere, angstige hond is dat erg fijn. Zo kan hij zich optrekken aan de andere hond en moed verzamelen om toch mee naar buiten te gaan. Uit zichzelf, niet gedwongen."

De hond kan naast een hond (die hij eerder vertrouwt dan de mens) ook meer plezier ervaren, meer uit zijn holletje komen. Dat geeft blijheid en ontspanning, wat weer heel fijn is om alle nieuwe indrukken makkelijker te kunnen verwerken en je sneller veilig te voelen in de spannende nieuwe wereld.

Matchen met andere huishond

Het is dus de inschatting van de stichting of het gastgezin of de te plaatsen hond een soortgenoot nodig heeft om goed en ontspannen te kunnen functioneren. “Maar dan is het ook nog heel belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de reeds aanwezige hond(en) in het gezin. Is dat een hond die blij wordt van een soortgenoot en vertoont die hond gedrag dat jij als baasje graag ziet? Want ook verkeerd gedrag – lees probleemgedrag – kan feilloos gekopieerd worden door de nieuwe aanwinst”, waarschuwt Suze. 

Kies zorgvuldig

Heb je al een hond en wil je er graag een andere hond bij, kijk dan uit naar honden die dat maatje ook echt nodig hebben. Bepaal daarvoor wel eerst of jouw hond in staat is het goede voorbeeld te geven en of hij er ook blij van wordt, natuurlijk. 

Neem vervolgens de tijd om te kijken of het ook echt klikt tussen de twee. Ga een keer of twee met hen samen wandelen. Gaat dat goed, neem dan de nieuwe hond een keer op proef mee naar huis en bekijk hoe jouw hond dan reageert. Ga pas over tot adoptie als alle lichten op groen staan! Doe je dit niet, dan is er echt een ruime kans dat de adoptie uiteindelijk niet slaagt.