Wat is er nou lekkerder dan een mooie wandeling maken met je hond? Dat hij lekker losloopt, wat rondsnuffelt en zich sociaal gedraagt richting passerende honden en mensen. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Loop je met de ene hond rustig en ontspannen kan met een andere hond iedere meter een overwinning zijn of zit je hart in je keel over wie je tegenkomt en je bang bent dat je hond uitvalt.
Een ontspannen wandeling begint erbij dat je hond jou vertrouwt. Zeker buitenlandse honden zijn niet gewend om aan de riem door een park of bos te lopen. Dit is voor hen dus iets nieuws en moeten ze het leren en eraan wennen. Vertrouwen is dus het sleutelwoord om te zorgen dat je hond jou gaat volgen.
1) Rondje in de tuin of kamer
Laat je hond stap voor stap wennen. Dus eerst laten wennen aan aan de riem lopen en pas daarna blootstellen aan de prikkels buiten. Loop dus met je hond eerst even aan de riem een paar rondjes in je eigen tuin of woonkamer. Wissel van richting, kruis eens een keer voor je hond langs zodat de mindset van je hond zich richt op jou volgen. Pas als je hond goed volgt kan je naar buiten.
2) Luister goed naar de behoeften van je hond
Je hond geeft signalen wat hij wel en niet prettig vindt. Sommige honden gaan stil staan, anderen willen vluchten en weer andere honden hebben de voorkeur om met een ruime boog om een passant (mens of hond) te lopen. Ga goed bekijken wat de voorkeur van jouw hond is en hou hier rekening mee. Wil hij even stil staan? Sta dan rustig even stil en wacht tot de passant voorbij is. Geef je hond de tijd en heb geduld.
3) Wandel met een lange riem
Zeker wanneer een hond wat angstig is, voelt een riem snel als een beperking. Dit kan resulteren in dat de hond het idee heeft dat hij niet kan vluchten en dus als enige mogelijkheid “aanvallen” heeft. Een lange riem (3 meter) helpt om je hond de ruimte te geven die hij nodig heeft en jij behoudt wel de controle.
4) Blijf rustig
Het kan natuurlijk gebeuren dat het soms toch zo ver komt dat je hond uitvalt. Wat moet je dan doen? Blijf rustig is echt de allerbelangrijkste tip. Rustig in je stem, rustig je beweging en rustig in je actie. Gebruik je energie om voor je hond te staan en hem te manen om contact met jou te maken. Wil je hier meer over weten? Lees dan de Van Start met je Hond-tips wat je kan doen als je hond uitvalt naar andere honden of naar mensen.
5) Hou je hond aan de riem
Bij veel mensen leeft de gedachte dat een hond “lekker los” moet lopen. Doe dit echt alleen wanneer je hond stabiel en onder controle is. Daarbij is het goed als je je hond, ook ten tijde van afleiding, terug kunt roepen. Zolang dit niet het geval is, is de kans groot dat je hond ervaringen opdoet die ongewenst gedrag vergroten en het alleen maar lastiger maakt om ontspannen met je hond te wandelen.
Nog goed om te weten dat wij vaak denken dat wandelen een leuke en ontspannen activiteit is voor je hond. Juist bij stress denken we, laten we een stuk gaan wandelen. Een wandeling in een nieuwe omgeving geeft voor je hond juist heel veel prikkels. Nieuwe geluiden, nieuwe geurtjes en allemaal andere honden, mensen en voortuigen. Hou daarom de wandelingen juist kort als je hond net in Nederland is of als je veel stress bij hem ziet. Een wandeling van 10-15 minuten kan voldoende zijn. En het maakt niet uit of je in deze tijd 1 kilometer of 10 meter loopt. Kijk goed wat je hond aangeeft.
Meer over de buitenlandse hond?
Wist je dat we een heel mooi boek hebben gemaakt speciaal voor iedereen die zich verder wil verdiepen in zijn/haar buitenlandse hond of die interesse heeft in het adopteren van een buitenlandse hond? Het boek heeft meer dan 250 pagina vol tips van de beste hondenexperts en vele mooie ervaringsverhalen van bijvoorbeeld Fatima Moreira de Melo en Marion Pauw.