Je was misschien al tijden om je heen aan het kijken, misschien heb je lang gewikt en gewogen of je was op slag verliefd geworden op een foto van je nieuwe hond. Hoe je je nieuwe hond ook hebt gekozen, hij komt er aan! Superleuk en misschien ook wel een beetje spannend. Want waar moet je rekening mee houden? Welke spullen moet je wel en niet in huis halen? In deze blog helpen we je op weg om je goed voor te bereiden op de komst van je buitenlandse hond.
1. Wees je bewust van dat het een buitenlandse hond is
Waarom?! Een hond is toch gewoon een hond? Fysiek klopt dit natuurlijk. Het grote verschil zit hem in de omgeving waar je hond (en zijn voorouders) in opgegroeid is. Daarnaast hebben honden uit het buitenland natuurlijk te maken met de ervaring dat ze gevangen worden, in een asiel worden opgevangen en een lang (en voor hen heel spannend) transport achter de rug hebben. De drie belangrijkste zaken waar je dit in merkt:
- Zelfstandigheid
De zelfstandigheid van een buitenlandse hond is groot. Nederlandse honden maken al generaties deel uit van een gezin. Er wordt voor ze gezorgd en ze zijn veilig. Buitenlandse honden zorgen al generaties lang voor zichzelf. Zij maken zelf de keuzes om te overleven. Daardoor zijn zij minder geneigd om naar de commando's van een ander te luisteren. Maar dit geeft juist ook karakter en persoonlijkheid!
- Stress
Het overleven, opgesloten zitten in een asiel en een transport naar Nederland. Dat levert stress op. Een hond gaat bijvoorbeeld krabben, hijgen of erg trekken aan de riem. Met deze stress is hij niet in staat om te wennen aan zijn nieuwe omgeving, laat staan te luisteren naar jou. Stress verminderen is prioriteit nummer één! Doe dit door je hond vooral rust te bieden. Laat de eerste maand geen bezoek langs komen, ga je hond niet uitgebreid knuffelen en bouw een dagstructuur op. Voor een buitenlandse hond is het vaak vreemd om in / binnen van een huis te leven, ze voelen zich snel ingesloten. Dus geef hem door regels en een veilig plek (een gedeelte van de kamer, een bench, een stretcher) om te kunnen settelen.
- Relatie met mensen
De Nederlandse hond maakt al generaties lang deel uit van het gezin. Hij weet dat de mens voor hem zorgt en hem veiligheid biedt. Dit is een belangrijk verschil met veel buitenlandse honden. In het buitenland wordt de hond ingezet voor het werk (waken, veedrijven, jacht). Helaas wordt hierbij vaak slecht met de honden om gegaan en ontstaat een negatieve associatie met de mens. Honden die zelfstandig op straat leven, bouwen amper tot geen relatie op met mensen en worden juist vaak verjaagd.
Een buitenlandse hond is om deze redenen vaak wantrouwend naar mensen. Uitgebreid knuffelen is voor je hond in het begin dan ook geen teken van liefde maar zorgt eerder voor stress “wie is die engerd!”. Bouw dit dus ook rustig op. Als je het vertrouwen eenmaal hebt gewonnen dan heb je een vriend voor het leven!
2. Haal de juiste (en vooral niet te veel) spullen in huis
Uit enthousiasme zijn veel mensen geneigd om allemaal leuke spullen voor de hond te kopen. Een heerlijke zachte mand, speeltjes met piepjes erin of zo’n arm waarmee je ballen weg kan gooien. Allemaal leuke dingen maar zeker in de eerste periode niet geschikt voor je buitenlandse hond. Hij is hier niet mee bekend en knuffels met een piepje en het weggooien van ballen zorgt alleen maar voor meer spanning en opwinding. Dit kan de basis vormen voor gedragsproblemen. Als je hond straks rustig gesetteld is kan je altijd nog kijken of hij hier interesse in heeft maar voor de eerste periode raden we het ten sterkste af. Wat moet je dan wel in huis halen?
- Een harde mand
Kies voor een harde mand in plaats van een zachte mand. Je hond heeft waarschijnlijk nog nooit op een zachte ondergrond gelegen. Een zacht kussen voelt voor hem onwennig. Een stevige mand past veel beter. Pas ook op met een bench, want het kan zijn dat je hond hier traumatische ervaringen mee heeft gehad. Wil je toch graag dat je hond in een bench gaat liggen? Leen er eentje of koop een tweedehands op Marktplaats zodat je niet onnodig veel geld kwijt bent als je hem toch niet gaat gebruiken.
- Een tuigje in plaats van een riem
Door de stress en omdat je hond waarschijnlijk niet gewend is om aan een riem te lopen trekt hij waarschijnlijk veel. Met een halsband komt er veel druk op het strottenhoofd te staan. Om dit te voorkomen kan je in het begin het beste gebruik maken van een tuigje. Het is voor je hond ook lastiger om uit een tuigje te ontsnappen. Meestal zijn deze tuigjes te koop bij de stichting. Vraag het dus eerst even bij hen na voordat je er eentje koopt. In de eerste drie maanden is het slim om je hond aangelijnd te houden. Om je hond toch enige bewegingsvrijheid te geven, raden we aan om ook een lange riem (5 meter) te kopen.
- Koop een Kong
Dit is een soort bal waar je voer in kan doen. Buitenlandse honden zijn over het algemeen gewend om te werken voor hun eten. Een hap klare maaltijd uit een bak is dan ook totaal vreemd voor hen. Met een Kong moet je hond werken voor zijn eten (hij moet het eruit likken). Dit werken zorgt ook voor dat het brein van je hond flink moet werken. Zogenaamd hersenwerk. Dit geeft hem uiteindelijk ontspanning en voldoening.
We raden je aan om eerst alleen de basisspullen in huis te halen. Anders krijg je straks een hele doos met spullen die je toch niet gebruikt. Zonde van de spullen, zonde van jouw geld.
Heel veel plezier met je hond, we hopen dat jullie een mooi leven tegemoet gaan met elkaar!
Cursus Goede start met je hond
Wil je echt goed voorbereid zijn en weten hoe je het beste de eerste periode met je hond kunt aanvliegen, volg dan de cursus Goede start met je hond van de Huisdierenschool.
Cursus Goede start met je hond
Meer over de buitenlandse hond?
Wist je dat we ook een heel mooi boek hebben gemaakt speciaal voor iedereen die zich verder wil verdiepen in zijn/haar buitenlandse hond of die interesse heeft in het adopteren van een buitenlandse hond? Het boek heeft meer dan 250 pagina vol tips van de beste hondenexperts en vele mooie ervaringsverhalen van bijvoorbeeld Fatima Moreira de Melo en Marion Pauw.