Zo help je je angstige hond

Uit een onderzoek van de Koninklijke Hondenbescherming wordt gezegd dat honden uit het buitenland vier keer angstiger zijn dan Nederlandse honden. In de praktijk denken we dat dat percentage een stuk hoger ligt. Honden uit het buitenland zijn niet gesocialiseerd naar de Nederlandse maatstaven. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het in een huis wonen, aan een riem uitgelaten worden of de drukte op straat met auto’s, mensen en andere honden.

Hondenexpert Ulrike Meder en Els Hommes
01-02-2020

Deze nieuwe indrukken geven je hond stress wat zich vaak vertaalt in angstig gedrag en zelfs gedragsproblemen. Je hond gaat blaffen als je hem alleen thuis laat (“help ik ben niet veilig alleen”), valt uit naar andere honden (“wegwezen jij!”) of springt tegen onbekende mensen aan (“geef mij de ruimte, je bent te dichtbij”). Het angstige gedrag zie je met name doordat je hond met zijn staart tussen zijn poten loopt, het liefste weg kruipt onder de stoel of bank of buiten enorm trekt aan de riem. Dit zijn allemaal signalen dat je hond zich niet comfortabel voelt. Hij vlucht, verstijft of kiest de aanval.

Onthoud dat alle buitenlandse honden dit gedrag in meer of mindere mate vertonen. Wij mensen zien het alleen niet altijd of interpreteren het verkeerd. Je bent dus zeker niet de enige :)

Veel stress bij buitenlandse hond

Naast het wennen aan zijn nieuwe omgeving heeft een buitenlandse hond vaak ook een tijd van veel stress achter de rug. In een stressvolle periode wordt het hormoon adrenaline aangemaakt. Dit is tijdelijk heel goed. Dit houdt de hond een langere tijd alert. Een zekere mate van stress is helemaal niet slecht voor de hond. Duurt deze periode te lang dan blijft het lichaam in deze overlevingsstand staan. Deze stand zorgt ervoor dat de hond geen ruimte heeft om bijvoorbeeld zijn omgeving rustig te verkennen. Hij heeft niet de capaciteit beschikbaar om nieuwe dingen te leren, laat staan dat hij de rust heeft om een vertrouwensrelatie op te bouwen. 

Je eerste taak als (liefdevolle) begeleider van je hond is om het stressniveau omlaag te krijgen. Hoe doe je dat nou? Wij zeggen altijd, doe het rustig aan en dan nog tien keer rustiger. Ja echt even een stap terug. Wij willen vaak veel te snel, verwachten te veel en hebben geen idee welke impact hele kleine dingen op een hond kunnen hebben. Een lange ontspannen wandeling bestaat bijvoorbeeld niet voor een gestresste hond. Een nieuwe omgeving voelt voor de hond eerder als een overvolle winkelstraat. Niet echt ontspannen. 

Je wil dat je hond onder jouw begeleiding steeds meer van zijn nieuwe omgeving gaat onderzoeken. Dat hij went aan zijn nieuwe omgeving en goede ervaringen opbouwt met de zaken die hier heel normaal zijn. Wonen in een huis, wandelen aan de riem en andere honden en mensen die je buiten tegenkomt. 

Bange hond

Stap één is om voor je hond de hoeveelheid onbekende dingen te minimaliseren. Wat je kan doen is:

Een korte wandeling

Een hond ervaart de wereld anders dan wij. Waar wij onze omgeving met name waarnemen door onze ogen, gebruikt een hond met name zijn neus. En in die geuren zit een hele andere wereld. Overal ruikt hij informatie over andere honden en andere dieren. In die geuren kan hij best een gevaar ruiken die jij niet kan zien. Daarnaast zijn er veel onbekende geluiden die verwerkt moeten worden. Het kan dus best spannend zijn om op deze onbekende en misschien wel gevaarlijke plek te zijn. Terwijl wij een heerlijk groen bos of park zien. Hou de wandeling dus kort. Afhankelijk van hoe gestrest je hond is, 10 tot maximaal 30 minuten.

Het bekende rondje

Om je hond steeds meer comfort te geven bij zijn omgeving, is het belangrijk dat hij geuren, objecten en routes gaat herkennen. Hij gaat ervaren dat in deze omgeving geen gevaarlijke situaties voor doen. Met deze positieve ervaringen gaat de hond jou steeds meer vertrouwen (je brengt hem niet in gevaar) en ook zijn omgeving. Zijn zelfverzekerdheid gaat hele kleine stapjes vooruit. Kies dus een vast rondje om te lopen. Het mooiste is als er zo min mogelijk prikkels op deze route liggen. Dit kan ook gerust een parkeerplaats, je eigen tuin of alleen een blokje om zijn. Keep it simple.

Rust

De eerder genoemde adrenaline zorgt dat het hart sneller pompt, er meer suiker verbrandt word en het lichaam in een continue ‘actiestand’ staat. Die actiestand gaat niet zomaar weg. Als je zelf net flink gesport hebt kan je ook niet direct slapen. Je moet je hond helpen om te leren rusten. Door een goede dagstructuur bouw je dit ritme op bij je hond. Leg hem bijvoorbeeld standaard na een wandeling in zijn mand of bench (als hij bench getraind is) en laat hem vooral met rust. Hoe ongezellig het ook klinkt, maar even geen gepraat, geknuffel of gespeel. Een hond slaapt gemiddeld 12 tot 16 uur. Gun hem zijn rust.

Online cursussen

Op de Huisdierenschool staan verschillende cursussen die je kunnen helpen bij eventuele problemen met je hond. Zo is er de cursus Hondentaal begrijpen, maar ook Goede Start met je hond en Verlatingsangst bij je hond.

Foto: Stichting Dogs by Merlyn