Een kijkje in de keuken van… Kattencoach Kirsten Meijer

Veel mensen trekken hun wenkbrauwen nog op als ze horen wat mijn werk is, zeggen dan oh een kattenfluisteraar. Maar ik hoor ook geregeld van eigenaren die een gedragstherapeut voor katten willen inzetten dat ze door familie en vrienden raar aangekeken worden of zelfs aangeraden wordt om de kat maar naar het asiel te brengen. Tijd voor wat meer uitleg over wat ik en mijn collega’s kattengedragstherapeuten, nu precies doen.

Kattenexpert Kirsten Meijer
11-12-2021

Een dagje mee…

In de ochtend rijd ik naar een eigenaar die een oudere kat heeft die buiten de bak plast. Dit doet ze al een tijdje en de eigenaar is al met haar naar de dierenarts geweest. Uit het medisch onderzoek, waaronder een bloed- en urineonderzoek, wordt niet direct oorzaak gevonden voor het onzindelijke gedrag. Ze is daarom door de dierenarts naar mij doorverwezen.

Ik spreek met haar af dat ik bij haar langskom voor een huisbezoek. Wanneer ik de kat ontmoet dan zie ik dat zij moeilijk loopt en vraag hierover door. De kat is 13 jaar en zoekt ook steeds minder plekjes op waar ze eerder graag lag. Traplopen gaat ook wat lastiger en daar staat de kattenbak. Ik raad aan terug te gaan naar de dierenarts en een onderzoek te doen naar artrose. Daarnaast raad ik de eigenaar aan om kattenbak met een lage instap aan te schaffen en deze op een plek beneden te zetten.

Wanneer ik thuiskom begin ik met het maken van mijn verslag met adviezen. Ook reageer ik op whatsapp berichten of mails van eigenaren die in nazorgperiode zitten. En zijn er telefoontjes te plegen met nieuwe klanten of andere vragen te beantwoorden over probleemgedrag van katten. Wanneer de dag niet is gevuld met een huisbezoek, het maken van verslagen e.d., dan ben ik bezig met het schrijven van bijvoorbeeld blogs voor verhuisdieren.nl, het geven van lezingen over kattengedrag, het maken van filmpjes van katten en de laatste paar weken met het introduceren van een nieuwe kater bij mijn huidige kater. Dat laatste is nog een hele uitdaging!

Na een huisbezoek

Na het huisbezoek gaan de drie maanden nazorg in. In deze periode kijk ik geregeld, samen met de eigenaar, hoe het gaat met de uitvoering van de adviezen en natuurlijk hoe de kat hierop reageert. In het geval van de onzindelijke oudere kat hoor ik na 2 weken dat de kat weer al haar behoeftes op de kattenbak doet. Na onderzoek door de dierenarts bleek inderdaad dat de kat artrose heeft. Naast pijnstilling heeft de eigenaar er ook voor gezorgd dat zij makkelijker bij haar favoriete plekjes kan komen. Hier maakt ze weer goed gebruik van.

Voor welk probleemgedrag kan je bij een gedragstherapeut terecht?

Dagelijks spreek ik met katteneigenaren die een of meerdere katten hebben die probleemgedrag tonen. Onzindelijkheid, het poepen en/of plassen op andere plekken dan de kattenbak, staat met stip op nummer 1. Wat ook geregeld voorkomt is dat de katten in huis niet (meer) met elkaar op kunnen schieten. Er is bijvoorbeeld ruzie ontstaan na een bezoek aan de dierenarts of nadat een van hen een vreemde kat in zijn tuin heeft gezien.

Katteneigenaren weten me ook steeds beter te vinden wanneer zij een angstige kat hebben. Nachtelijk mauwen, krabben aan alles behalve de krabpaal, sloopgedrag etc. zijn ook gedragingen waar ik regelmatig vragen over krijg.

Om probleemgedrag te voorkomen nemen steeds vaker eigenaren contact met mij op. Dan gaat het bijvoorbeeld over hoe zij een nieuwe kat kunnen introduceren bij hun huidige kat. Maar ook of ik langs kan komen om te kijken of de inrichting van het huis voldoet aan de behoeftes van hun kat. Of hoe ze het beste kunnen spelen met hun kitten.

Mijn dagen zijn goed gevuld met katten en hun gedrag. Het is soms een hele uitdaging, vaak een zoekproces, soms heel simpel en heel divers. Het blijft heel interessant en het geeft veel voldoening wanneer een kat weer lekker in zijn vel zit en daardoor de eigenaar ook!

Wil je meer informatie over gedragstherapie voor jouw kat? Kijk dan eens op www.tinleygedragstherapievoordieren.nl