Een oude hond hoort niet in het asiel

1 oktober. Nationale ouderendag. De dag van de ouderen. Iedereen weet hoe belangrijk het is voor ouderen om er op uit te blijven gaan, niet te vereenzamen, sociale contacten te houden, naar buiten te gaan om te bewegen. Met het uitlaten van een hond ga je naar buiten en maak je sneller een praatje met andere hondenbezitters. Daarnaast is er iets om voor te zorgen. Gezelligheid en levendigheid in huis. Met een dier in huis heb je niet zo gauw het idee dat je alleen bent. En een hond is tenslotte het beste maatje van de mens!

Stichting vertelt Jolien Verheul
01-10-2018

Maar vaak durven ouderen niet meer aan een hond te beginnen in verband met hun leeftijd……. Zo ontzettend jammer!

Dus wilden de vrijwilligers van Stichting Lamoja (Laatste Mooie Jaren) daar iets mee doen. En zijn er inmiddels gelukkig al vele lieve, leuke en gezellige binnen- en ook buitenlandse senioren geplaatst via de stichting. Vaak bij oudere mensen die graag nog een aantal jaren voor een hond willen zorgen, maar die wel de zekerheid willen hebben dat, mocht er iets met hen gebeuren, hun hond weer even liefdevol wordt opgevangen en verzorgd als bij henzelf. Tijdelijk of permanent.

En daar staat de stichting sinds de oprichting in 2001 dan ook voor. Elke asielhond die wordt geplaatst blijft welkom bij de stichting. Bij het gastgezin waar ze werden opgevangen en bekend zijn. Dat is voor adoptanten een hele zorg minder. Ze weten dat er een goede oplossing is voor de opvang van hun hond, mocht het onverhoopt ooit nodig zijn.

Vanaf de oprichting is Stichting Lamoja ook aangemerkt als ANBI. Omdat de vrijwilligers van de stichting met hun werk een algemeen maatschappelijk belang dienen.

Honden in Spanje

Geen enkele hond hoort natuurlijk in een asiel te zitten, maar bijvoorbeeld in Spanje, waar ze helaas geen Verhuisdieren.nl hebben, komen heel veel honden als zwerfdier in een asiel terecht. En daar kijken mensen meestal niet eerst in een asiel of er een geschikt huisdier voor hen bij is. Als mensen daar een hond willen dan krijgen, of nemen, ze een puppy. De pup groeit vervolgens dan meestal wel op in huis, maar als hij of zij in de pubertijd komt of volwassen is, is het niet leuk meer en komen ze op straat terecht. Meestal niet gecastreerd of gesteriliseerd. Met alle gevolgen van dien, waardoor de cirkel rond is….

Na vaak jaren in het asiel te hebben gezeten willen wij van Lamoja zoveel mogelijk van die lieve, leuke, mooie, grappige en gezellige maatjes met grijze snoetjes weer een thuis geven. Honden die ooit gewend waren aan het leven in huis. Een thuis hadden, bij een baasje of in een gezin. Lieverds die vervolgens jaren moesten doorbrengen achter tralies in een asielhok, op een betonnen vloer met meerdere soortgenoten bij elkaar gepakt….

Oudere asielhonden

Dat is voor jonge honden al heel triest, maar vooral voor oudere honden een ramp. Als ze geluk hebben mogen ze er soms op zaterdag even uit omdat vrijwilligers ze dan meenemen naar een afgezet terrein, waar ze de poten mogen strekken. De rest van de week zitten ze 24 uur in hun hok. Zo moeten ze de dagen doorkomen. Totdat ze na stressvolle jaren overlijden, zonder nog liefde en aandacht van een eigen baasje te hebben gekend… Zo ontzettend triest…

Dat gaat ons aan het hart!

Vandaar dat wij van Lamoja ons voor 100% inzetten voor het bemiddelen van oudere asielhonden. Om voor hen een goede match te vinden. Als het even kan bij ouderen. Om ze nog een aantal mooie jaren samen te kunnen geven. Liefde en aandacht naar twee kanten, genieten van elkaar. Win/win.

Onze stichting is ontzettend blij met de samenwerking met Verhuisdieren.nl. Een geweldig initiatief om goede matches te kunnen zoeken en te vinden. Een initiatief dat wij dan ook heel graag ondersteunen!

GRANDE DAME SALA
In het kader van Nationale Ouderendag zetten we natuurlijk ook een oudere hond in het zonnetje.

Sala is een lieve en makkelijke kruising herder van 10 jaar, 65 cm hoog en 25 kilo. Ze is - zoals alle herders - erg baasgericht en is dus graag bij hem of haar in de buurt. Loyaal en onvoorwaardelijke trouw, echte herder eigenschappen.

Sala was helaas in een Spaans asiel terechtgekomen deze zomer. Dat is natuurlijk geen plek voor een dame op leeftijd. Vandaar dat onze stichting haar zo snel mogelijk naar NL heeft laten komen, waar ze het prima doet in het gastgezin met meerdere honden, zowel reutjes als teefjes.

Vanaf dag 1 was ze zindelijk, ze loopt netjes aan de riem en gaat graag mee in de auto. Sala hoeft niet elke dag meer een lange wandeling te maken. Een paar keer per dag een lekker blokje om en af en toe een langere wandeling is prima voor haar.

Kortom; een geweldig maatje voor iemand die de karaktereigenschappen van een herder weet te waarderen. Iemand die ook wel een paar keer per dag een frisse neus wil halen, maar ook niet elke dag meer lange wandelingen wil maken.

Omdat Sala zo baasgericht is, is het voor haar moeilijk om alleen achter te blijven als het baasje weggaat. Dan gaat ze blaffen. We hopen dat dit zal wennen als ze wat langer bij het gastgezin is en leert dat de baasjes altijd weer terugkomen. Maar een nieuw baasje zal hier dus ook - zeker de eerste tijd - rekening mee moeten houden.

Sala is gesteriliseerd, ingeënt, gechipt en heeft een Europees paspoort.

Bekijk hier haar profielOudere asielhond adopteren

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.