Extra aandacht oude hond op trimtafel

Tijdens mijn loopbaan als hondentrimster en paraveterinair heb ik inmiddels een hoop klanten als pup binnen zien komen. Deze lieverds worden gelukkig oud en inmiddels zitten er een hoop tussen die nu hoogbejaard zijn. Geriatrisch noemen we ze dan. Ze hebben net als puppies een andere aanpak nodig en soms wat meer aandacht voor kleine kwaaltjes die zich voordoen. 

Vachtexpert Diana Leeuwe
29-11-2017

Zo kijk ik de hondjes altijd na en als mij iets opvalt wat niet hoort dan meld ik dit bij de eigenaar. Ik heb immers heel goed zicht op de hondenhuid en geen bultje of oneffenheid ontkomt mijn oog. Zo vallen mij bulten op die voorheen niet zichtbaar waren. Sommige bulten vallen ook niet op maar als een hond in bad staat dan zie ik eigenlijk alle contouren van zo’n hondenlijfje. 

Extra aandacht oudere hond

Ouderdomskwalen

Zo komt de dertien jaar oude westie genaamd Snuffie al tien jaar bij mij langs. Tweemaandelijks staat hij bij mij op de trimtafel en in samenwerking met zijn zorgzame baasje tackelen we alle ouderdomskwalen. Zo ontdek ik oorontstekingen, rotte tandjes, ontstoken voetzooltjes. Deze worden dan behandeld door zijn eigen dierenarts. 

De eigenaar is een aantal jaar geleden verhuisd van Amsterdam naar Breda. Ze zijn zo trouw en blij met de goede zorgen dat er voor Snuffie heen en weer wordt gereden van het zuiden naar de Randstad om hem te laten knippen. 

Vetbulten oude hond

Bij de afgelopen trimbehandeling kwamen we er achter dat de hond ineens een grote bult op de elleboog had gekregen. Snuffie had er verder geen last van en ik mocht er gewoon aan voelen zonder problemen. Toch wel even in de gaten houden. Zo’n oude hond kan altijd vetbulten ontwikkelen en dit hoeft niets ernstigs te betekenen, maar better safe than sorry zeg ik altijd maar, dus ik heb het baasje toch naar de dierenarts doorverwezen om het te laten controleren. 

De dierenarts kan een aspiratiebiopt nemen door wat cellen uit de bult te halen en dit onder de microscoop te bekijken. Eventueel kan het ook opgestuurd worden naar een laboratorium om verder onderzoek te verrichten. Als dan blijkt dat het om een onschuldige bult gaat, kun je ervoor kiezen om niets te doen. Maar dan weet je gelukkig wel wat het is! 

De oudere hondjes hebben meer aandacht nodig dus elk paar extra oplettende ogen kunnen in sommige gevallen voorkomen dat dieren ernstig ziek worden of onnodig lang ergens onder lijden.

         Mail je vraag         

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.