Opeens eet je hond heel slecht of juist obsessief. Hij blaft meer, valt uit naar andere honden of is opeens heel beschermend naar jou toe. Kortom, je dier vertoont gedrag dat jij helemaal niet herkent! Wat is er aan de hand?
Ulrike Meder, hondengedragsdeskundige bij Dogrelate, ziet het in de dagelijkse praktijk heel vaak gebeuren. Hond vertoont instabiel gedrag omdat … hun baasje instabiel is.
“Sommige mensen vinden het zweverig en onzin, maar het is het echt waar: de hond is een spiegel van jou. Als jij je niet lekker voelt, ziek bent of burn out, ontzettend verdrietig of je gezinssituatie verandert (scheiding, baby, nieuwe relatie, overlijden) , kan dat allemaal invloed hebben op het gedrag van je hond.
Als wij stress ervaren of verdrietig zijn, voelen we ons niet prettig. Jouw hond voelt dat alsof jouw leven bedreigd wordt en zal voor jou willen vechten. Zijn roedel verzwakt en dus moet hij de leiding nemen.
Mijn hond vertoont ongewenst gedrag
De hond neemt een hogere positie in in de roedel, maar dat is niet wat wij accepteren in onze maatschappij. Dat leggen wij dat uit als ongewenst gedrag. Terwijl het voor de hond juist heel natuurlijk gedrag is en hij het dus alleen maar goed bedoelt. Daarbij is het een reactie op hoe jij je als baasje voelt. En toch zijn we geneigd om onze eigen situatie te ontkennen en de hond ‘de schuld’ te geven.
Het is voor de mens onmogelijk om altijd maar volledig in balans te zijn. Er gebeuren nu eenmaal dingen in ons leven die ons soms van ons stuk brengen. Met de verandering van het gedrag van de hond, worden wij feitelijk gewaarschuwd.
Hoe kun je nu het beste omgaan met een wat minder stabielere levensfase, zowel voor jezelf als voor je hond?
Tips voor de hond:
- Houd zijn routine in stand. Dus blijf hem op gezetten tijden eten geven, uitlaten en zijn rust pakken.
- Probeer niet teveel troost te zoeken bij de hond. De hond snapt die toename van affectie niet en brengt hem van zijn stuk.
- Bescherm je hond als hij je teveel op zoekt. Voor een hond is dat een soort werk en hij zal zijn eigen grenzen niet aangeven. Leg hem af en toe op zijn plaats, ook als hij jou opzoekt. Gun de hond zijn rust!
- Breng je hond juist meer in contact met andere stabiele hond of mensen. Dus heb je vrienden die gewoon goed in hun vel zitten en graag even met jouw hond willen wandelen, doe dat! Het omgeven zijn van stabiele honden en mensen doet de hond (en jou) goed.
Tips voor het baasje:
- Erken dat je stress ervaart, ziek bent of burn out en dat dat invloed heeft op het gedrag van je hond.
- Gebruik de behoefte van je hond om naar buiten te gaan. Zoek samen de ontspanning op door een flinke wandeling te maken in de natuur. Groen, bomen en water hebben een positieve invloed op je welzijn.
- Vraag jezelf eerlijk af of jouw hond echt goed bij je past. Als je een hond hebt getroffen die van nature wat nerveus is aangelegd en jij daar gestresst van wordt, heeft dat een negatieve invloed op jullie beide. Vraag een goede gedragstherapeut of zij kan analyseren of jullie matchen of dat er misschien een paar dingen kunnen worden aangepast waardoor jullie beter matchen.