Hersenwerk geeft de hond rust

Geef een hond vijf tot tien minuten Hersenwerk en je zult zien dat hij ontspant. Was hij eerst heel druk? Dan geeft Hersenwerk hem de kans om die drukke energie kwijt te raken, waarna hij ontspannen kan gaan slapen. Heeft hij na de uitlaatronde nog duidelijk energie over? Bied Hersenwerk aan en je zult zien dat hij ontspant. Maar ook een hond die zich onprettig voelt in een vreemde omgeving, kan zijn gedachten verzetten met Hersenwerk en daardoor rust vinden. In deze blog vertel ik je hoe dat nu zo werkt met Hersenwerk.

Hondenexpert Marleen van Baal
23-05-2020

Hersenwerk is ooit ontstaan uit het idee dat snuffelen ervoor kan zorgen dat honden tot rust komen. Het bleek dat honden die probleemgevend gedrag vertoonden, zowel geestelijk als lichamelijk ontspanden als zij de ruimte kregen om te snuffelen. Hersenwerk heeft de theorie van de bekende Noorse hondengedragsdeskundige Turid Rugaas als inspiratiebron. Turid werkt met honden in een verrijkte omgeving (‘Enriched enviroment’). Honden krijgen allerlei huishoudelijk materiaal aangeboden om in te snuffelen. Ook tijdens het uitlaten mogen ze alles inspecteren wat zij tegenkomen. De resultaten zijn uiterst positief! De honden worden rustiger en kunnen daarna veel beter leren in de trainingen en zijn in huis ook veel relaxter.

Waarom snuffelt een hond?

Dat honden graag snuffelen is algemeen bekend, maar waarom eigenlijk? De reden is onder andere dat geur voor honden heel belangrijk is voor hun communicatie. Naast het gebruik van lichaamstaal praten zij ook door middel van geuren met elkaar. Geuren ontdekken en herkennen maakt ook dat zij de wereld om hen heen beter kunnen begrijpen.

Hersenwerk maakt moeAlles heeft namelijk geur: mensen, dieren én dingen. En honden kunnen ongelofelijk goed ruiken, zeker in vergelijking met ons. Wij mensen hebben eigenlijk  geen idee wat er allemaal te ruiken valt! Met snuffelen krijgt de hond dus uitgebreide informatie over zijn omgeving. Dat is wel te merken bij het uitlaten; neus aan de grond en elk grassprietje wordt besnuffeld. De plaatsen waar veel honden langs zijn gekomen, krijgen extra aandacht. Je ziet je hond al snuffelend denken: wie is hier geweest?

Waar is het baasje geweest?

Het zal je ook opvallen dat honden altijd aan mensen ruiken. Aan de kleding, de handen en als ze de kans krijgen ook aan het gezicht. Of als je thuis komt met je boodschappentas. Dan willen ze daar maar wat graag hun neus insteken. Niet om het lekkers eruit te halen, alhoewel, ik zou te lekkere hapjes er toch eerst even uithalen, maar vooral om te ruiken wát er in de tas zit en wáár jij geweest bent.

Je zult merken dat als je jouw hond de kans geeft om te snuffelen aan alles waar hij interesse in heeft, hij rustiger wordt. Als hij eenmaal weet wat iets is of weet wat de geuren vertellen, zal hij meer rust krijgen. En extra mooi is dat je hond steeds zekerder zal worden in het omgaan met nieuwe dingen als hij de kans krijgt op zijn eigen manier dingen te onderzoeken.

Alle zintuigen van de hond doen mee

Bij het snuffelen in en aan objecten wordt overigens niet alleen de neus ingezet. Ook de bek raakt materialen aan, ogen nemen de vorm en, deels, de kleuren waar. De poten staan tegen of soms op het materiaal en voelen de structuur. Dan maakt elk materiaal ook nog eens geluid als je het aanraakt en dat pikken honden ook heel goed op; zij horen als de beste! Dus naast de geurbeleving en het verzamelen van informatie worden ook nog eens alle zintuigen geprikkeld.

Als je deze informatie over snuffelen en het prikkelen van zintuigen koppelt aan het aanbieden van Hersenwerk zie je gelijk waarom Hersenwerk kan helpen om honden te laten ontspannen. Ze zijn met hun neus op zoek naar lekkers in verschillende materialen en ze worden op allerlei manieren geprikkeld. Gebeurt dit met een fijne begeleiding van hun baas dan kan de hond zich volledig concentreren en is de beleving optimaal.

Hersenwerk helpt onzekere hond

Marleen . van Baal voor VerhuisdierenHersenwerk geeft rust. Niet alleen om een drukke hond rustiger te krijgen, maar ook om een onzekere hond te laten ontspannen. Met Hersenwerk kun je honden te ondersteunen in spannende situaties of hen te laten wennen aan een nieuwe omgeving.

Hersenwerk helpt honden zich sneller thuis te laten voelen in hun nieuwe huis, na herplaatsing. Door hen eerst te laten snuffelen aan de ruimte en het materiaal en vervolgens Hersenwerk aan te bieden, zal er zowel lichamelijk als geestelijk ontspanning komen. En dat gun je toch elke hond?

Wil je de rust van Hersenwerk ervaren met jouw hond? Maak dan eens een afspraak voor een les in Hersenwerk bij één van onze gediplomeerde begeleiders Hersenwerk in Nederland of België!