Hersenwerk helpt buitenlandse hond wennen

Stel je eens voor dat je in je huis bent en er wordt aangebeld. Nietsvermoedend doe je open en er staan twee mensen voor de deur. Ze pakken je hand en vragen je vriendelijk om mee te gaan naar hun auto. Je stribbelt wat tegen, maar ze lijken betrouwbaar dus je stapt in. Na een hele lange reis waarin je niets wordt uitgelegd, raak je het gevoel voor tijd en locatie kwijt. De auto stopt, je wordt in een huiskamer neergezet en een aardige mevrouw biedt je een kopje koffie aan. Ze spreekt je bemoedigend toe in een taal die jij niet kent.

Hondenexpert Marleen van Baal
24-08-2019

Hoe zou jij je voelen? Wat zou je nodig hebben om tot jezelf te komen? En als dan blijkt dat dit je nieuwe leven is, wat heb je dan nodig om eraan te wennen? Ik denk dat je in elk geval totaal gedesoriënteerd bent en geen idee hebt wat je is overkomen. Dat je rust nodig hebt in je hoofd en je lijf om de rollercoaster te verwerken. En dan komt de behoefte aan informatie: wát is er gebeurd, wáár ben ik, waaróm zit ik hier?

Trauma van een buitenlandse hond

Dit alles kun je vergelijken met een hond die vanuit het buitenland verplaatst wordt naar een nieuw thuis. Ook de hond wordt uit een vertrouwde omgeving gehaald. Hoe het daar ook was; het was een voor hem bekende omgeving. Ook hij zal zich over moeten overgeven aan de zorg door onbekende mensen, het vervoer in een bench en vervolgens vertrouwen op de mens die hem opvangt. En dan zal hij moeten acclimatiseren op een manier die hem past.

Rust en informatie zijn de sleutelwoorden voor een hond uit het buitenland. Als het hoofd en lijf overuren maken, kan er geen informatie binnen komen en kan er dus niet geacclimatiseerd worden. Dus wat kun jij doen als nieuwe eigenaar van een hond uit het buitenland? Inderdaad: zorgen voor heel veel rust en de hond de tijd geven om zijn nieuwe omgeving te ontdekken. Niet gebaseerd op wat jij denkt dat goed is, maar op basis van wat de hond aangeeft. Waar is hij nieuwsgierig naar, wat wil hij en doe vooral datgene wat hij niet wil, voorlopig niet.

Hersenwerk kan rescuehond helpen

Hersenwerk kan enorm ondersteunend zijn om je hond te laten wennen aan zijn nieuwe leven. Ben je nog niet bekend met Hersenwerk lees dan zeker dit blog over wat Hersenwerk nu eigenlijk is. De basis van Hersenwerk is het ontdekken van allerlei materialen, door eraan te snuffelen, misschien wel de neus erin, erop of eronder te duwen. Maar sommige honden willen het ook even in de bek pakken of verplaatsen met hun poot. Het kennismaken met materialen geeft informatie over hoe het voelt, ruikt en wat je er wel of niet mee kunt doen. Informatie geeft houvast en dat geeft weer rust.

De omgeving verkennen ís hersenwerk

Als je deze basisgedachte doortrekt naar jouw nieuwe hond, kun je hem vragen om alles in zijn omgeving daadwerkelijk te onderzoeken. Nodig hem uit om je tas te besnuffelen, laat hem in een lade of kastje kijken. Blijf erbij, maar probeer zo rustig mogelijk te zijn. Laat je hond het ontdekken, informatie vergaren én het verwerken van de informatie echt op zijn eigen manier doen. Lees hier over het belang van rust tijdens Hersenwerk.

Er gebeurt natuurlijk nog heel veel meer in het nieuwe leven van de net gearriveerde buitenlandse hond. Alle indrukken tijdens het uitlaten, samenleven met andere gezinsleden, mens en dier, bezoek wat op ‘kraamvisite’ komt, geluiden, geuren… noem maar op. Je kunt je voorstellen dat het echt tijd nodig heeft voor alles gewoon is geworden. Nu zal elke hond anders reageren, de één stapt zo over in zijn nieuwe leven en de ander heeft echt tijd nodig om te wennen. Maar hoe een hond ook reageert, realiseer je dat elke hond alle nieuwe prikkels moet verwerken. Simpelweg omdat het nieuw is.

Rescuehond helpen te wennen

Volgende stap: snuffelen naar lekkers

Als je hond graag zijn neus gebruikt en door jouw begeleiding ook nieuwsgierig is naar nieuwe dingen, kun je stap voor stap gaan beginnen met het verstoppen van lekkers in allerlei materialen. Dit kun je doen nadat hij veel indrukken heeft opgedaan. Door te zoeken en te snuffelen, kan je hond ontspannen in kop en lijf. Daardoor zal hij beter slapen en door goed te slapen kan hij de opgedane indrukken sneller verwerken. Start met bekende materialen en leg daar brokjes bij, omheen, op of in. Gaat dat goed dan kun je nieuwe materialen introduceren of de snoepjes iets moeilijker verstoppen.

Marleen van BaalEn weet je wat nu zo leuk is? Elke hond heeft een eigen stijl van zoeken en heeft eigen voorkeuren hoe hij begeleid wil worden. Door Hersenwerk aan te bieden en er echt een activiteit van jullie samen van te maken leren jij en je hond elkaar nog beter kennen en begrijpen. Dat is een waardevolle basis voor een lang en mooi leven samen.

Mail je vraag

Cursus Hersenwerk met je hond

Wil je echt leren Hersenwerken met je (buitenlandse) hond? Via de huisdierenschool.nl kun je een online cursus van Marleen volgen. Hierna zijn jij en je hond een volleerd Hersenwerkduo. 

Cursus Hersenwerk met je hond

Gratis magazine

Wil je meer weten over waarom jouw buitenlandse hond bepaald gedrag vertoont en wat jij kunt doen om hem daarbij te ondersteunen, download dan nu ons gratis 76 pagina's tellende magazine De Buitenlandse Hond.

Download hier het magazine