Hersenwerk voor honden? Zeker doen!

Hersenwerk voor hondenHersenwerk voor honden staat voor puzzelen met je hond. Je doet het samen. Jij verstopt lekkere brokjes in materiaal en jouw hond gaat dit zoeken. Dat klinkt simpel. En dat is het ook, maar tegelijk ook weer niet! Hoe zit dat?

Hondenexpert Marleen van Baal
15-01-2022

Hersenwerk is inderdaad heel makkelijk uit te leggen: je verstopt lekkers of een speeltje in een object en je hond zoekt dat op. Dit is de basis. Maar nu komt het: er gebeurt namelijk heel erg veel!

Zintuigen hond stimuleren

Heb je wel eens in de ene hand een lapje vastgepakt en in de andere hand een kartonnen doosje? Of een plastic bekertje en een rubberen kong? Je zult je per direct bewust worden van de verschillen. De structuur is anders, de vorm maar ook de geur. Voor jouw hond is dit precies hetzelfde. En nog veel meer dan bij jou, want zijn neus werkt vele malen beter dan de onze en zijn zintuigen in het algemeen zijn veel beter ontwikkeld.

Kun je je voorstellen dat een brokje uit een lapje krijgen een hele andere benadering vraagt dan een brokje uit een kong of plastic bekertje? Dus Hersenwerk stimuleert de zintuigen en maakt de hond creatief in het zoeken in materialen. Hij zal ontdekken dat hij meerdere technieken in kan zetten om het lekkers te bemachtigen.

Samenwerken met je hond

Jullie gaan samen aan de slag. Jij kiest het materiaal en de voertjes. Je hond wacht tot hij mag snuffelen. Hier zit al heel veel samenwerking in verborgen: want jij wéét welke voertjes jouw hond lekker vindt. Je kiest materiaal wat hij leuk vindt. Dus je kent je hond best goed. Dan ga jij het lekkers verstoppen op een manier die past bij jouw hond. En terwijl jij daarmee bezig bent, wacht jouw hond op jouw toestemming om te mogen zoeken…zie je wat er gebeurt? Jullie werken op en top sámen!

Kun je je voorstellen dat als jullie zo samenwerken dat jullie op elkaar letten? Jouw hond let op wanneer hij mag gaan snuffelen, hij zal hulp vragen als hij een brokje niet te pakken kan krijgen, hij zal contact maken als alle brokjes op zijn en hij nog een rondje wil snuffelen. En jij? Jij ziet dat gebeuren en je reageert daar weer op! Jij gaat ook zien wanneer hij iets moeilijk vindt of wanneer hij moe wordt. Dus met Hersenwerk ga je elkaars taal nog beter begrijpen!

Hersenwerk ontspant de hond

Als je dit zo leest zal het je niet verbazen dat Hersenwerk behoorlijk inspannend is voor je hond. En als jij goed mee doet, ook voor jou. Hersenwerk zet de hond vooral mentaal aan het werk. Daar waar wij ons vooral richten op fysieke beweging, vergeten we vaak dat een hond ook geestelijk uitgedaagd wil worden.

Honden zijn heel erg slim, ieder op hun eigen manier. Door hen uit te dagen te zoeken en te snuffelen op een manier die bij hen past, gaan zij nadenken en zich concentreren. Ze spannen zich in met hun koppie. En dat resulteert in ontspanning. Als Hersenwerk op maat wordt aangeboden zal elke hond vervolgens zeer voldaan gaan slapen. Helemaal ontspannen na heerlijke inspanning!

Hersenwerk voor honden van Marleen van BaalHersenwerk hond voor alle leeftijden

Hersenwerk voor honden is geschikt voor alle leeftijden vanaf ongeveer 16 weken tot en met de senior die nog graag snuffelt. Er is veel over te vertellen en ik zal daar in volgende blogs uitgebreid op terugkomen.

Voor nu wens ik jou en je hond alvast veel snuffelplezier! Begin simpel met wat lekkers gewoon eens door de kamer of tuin te strooien. Leg het dan eens op en in verschillende materialen, nog zonder het moeilijk te maken. Geniet van het samen bezig zijn en elkaar nog beter leren kennen!

Cursus Hersenwerk met je hond

Wil je goed leren Hersenwerken met je hond, volg dan de cursus Hersenwerk op de Huisdierenschool. Na het volgen van deze online training weet je alle ins en outs over Hersenwerken met je hond.

Cursus Hersenwerk met je hond