Hoe onderhoudt je een langharige hond?

Dikwijls krijg ik in de salon de vraag hoe wij langharige honden trimmen. De meeste mensen denken dat trimmen betekent dat we de hond scheren. Niets is minder waar, want trimmen is slechts een verzamelnaam voor het verzorgen en behandelen van de vacht.

Vachtexpert Diana Leeuwe
06-03-2015

Als honden van nature een lange vacht hebben dan kan dat al naar gelang de wensen van de eigenaar worden behandeld. Zo komt elke zes weken mijn trouwe klant Cees. Zij is een briard (Franse herder) en heeft heel mooi lang haar.

Flink kam- en borstelwerk

Echter vereist dit het nodige kam en borstelwerk! Ze verliest vooral haar onderwol en door de vacht uit te borstelen houden we het mooi en 'open' waardoor het glanzende dekhaar weer mooi aansluit en ze vrij van klitten blijft. We borstelen ongeveer twee uur aan de hond want het is een flinke klus. Daarna wordt de vacht helemaal doorgekamd om te zien of er nog verborgen klitten moeten worden weggehaald. De voeten blijven ook behaard maar de binnenkant wordt wel ontdaan van overtollig haar. De oren worden verzorgd en de nagels worden geknipt.

 

Dit is Cees, voor en na zijn behandeling

Na zo'n behandeling van 2,5 uur is het klaar. De hond mag er eigenlijk helemaal niet getrimd uitzien en dat is best even slikken voor een trimster. Want als je weet hoeveel werk er in zit dan verwacht je een mooi gekapte coup als eindresultaat! Wie goed kijkt kan wel degelijk zien dat deze hond een goede trimbeurt heeft gehad. Het fijne is dat de vacht en de huid zo gezond blijven en er geen vervelende klitten ontstaan. Cees is weer klaar voor zes weken en kan zich weer heerlijk vrij bewegen in het park! Want rollen in de bladeren doet ze het liefst, ook al heeft ze lang haar...

         Mail je vraag          

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.