Hoe vervoer je je konijn?

Konijnen worden vervoerd wanneer ze naar de dierenarts gaan, wanneer ze naar een pension worden gebracht, wanneer ze met hun studerende baas elk weekend weer naar huis gaan, of wanneer ze naar een show of bunny-hopping wedstrijd reizen. Meestal is het reizen stressvol en rent het konijn -net als een kat- al weg bij het zien van het reismandje. Toch kan het ook anders.

Konijnenexpert Eline Teygeler
27-02-2021

Juist reismand voor een konijn

Het begint met een veilige reismand. Een reismand moet groot genoeg zijn om in te kunnen keren, moet voldoende ventilatie hebben en mag geen gladde bodem hebben. Kies een reismand waar de bovenkant van de onderkant gescheiden kan worden, zodat het konijn bij de dierenarts in de onderste bak kan blijven zitten tijdens het onderzoek.

Aan de voorzijde hoort ook een deurtje te zijn, zodat het konijn er zelf in en uit kan lopen. Kies niet voor een reismand waarin je het konijn van bovenuit eruit tilt, dit is bedreigend voor een konijn en verhoogt de stress. Zet de reismand geregeld in het verblijf en geef daar lekkers in, zodat het konijn al gewend is aan dit veilige eethol. Je kunt je konijn ook trainen er zelf in te gaan!

Konijn in reismand

Autorijden met je konijn

Tijdens de autorit zijn er ook een aantal aandachtspunten. Bedek de reismand gedeeltelijk zodat de lichten van voorbij razende auto’s niet steeds naar binnen schijnen. Bewaak de temperatuur tijdens vervoer op warme dagen, konijnen zijn snel oververhit, zeker als ze ook nog gestrest zijn. 

Bij het afdekken van de reismand is het belangrijk om de ventilatie vrij te laten. Plaats het reismandje in de rijrichting en zet hem goed vast. Plaats de mand niet in de kofferbak, daar is te weinig ventilatie. Bied voor een langere reis water en hooi aan. Als konijnen samenwonen, kan samen reizen met een soortgenoot stressverminderend werken.

Bij thuiskomst

Als een konijn alleen is weggeweest, houd er dan rekening mee dat bij thuiskomst er sneller ruzie kan ontstaan met een soortgenoot omdat hij anders ruikt of anders reageert vanwege de spanning. Laat het reizende konijn dan even tot rust komen in het mandje alvorens hem terug te zetten. Laat ze eerst even met via gaas contact maken en aai ze om en om zodat ze elkaars geur weer ‘dragen’.

Reizen zal voor veel konijnen nooit leuk zijn, maar met deze tips maak je er zeker een minder onplezierige gebeurtenis van.

Stel je vraag aan Eline

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.