Hond met hotspots

In de trimsalon komen niet alleen mooie showhonden die mooi getrimd moeten worden. Soms kom je als trimmer ook aandoeningen tegen, zoals hotspots bij honden.

Vachtexpert Diana Leeuwe
19-06-2021

Dit voorjaar kwam er een klant via de dierenarts binnen met vieze stinkende vacht. De dierenarts belde mij op om te vragen of ik dit dier zo snel mogelijk wilde trimmen. Ik weet dat als zij me belt, dat het dringend is, dus ik ben diezelfde middag op de praktijk gekomen. Het ging om een hondje van 10 jaar oud van een oudere dame. De dochter van mevrouw kwam met het diertje bij de kliniek voor iets tegen de jeuk. De hond zat veel te krabben en te bijten.

Nadat ik alle klitten weggeschoren had kwam de ware ernst van de situatie tevoorschijn. Onder de haren kwamen enorme hotspots tevoorschijn. Haar hele huid was stuk en pijnlijk. Ik heb samen met de dierenarts een plan van aanpak gemaakt om deze huid te behandelen.

Wat is een hotspot?

Een hotspot is een rode, vochtige, jeukende plek die vrij plotseling ontstaat en snel erger wordt doordat de hond er heftig aan krabt en bijt. Hotspots zitten meestal op het achterste deel van de rug, de achterpoten en bij de oren, maar ze kunnen overal op de hond voorkomen. 

Een hotspot kan door de volgende oorzaken ontstaan:

Een onbehandelde hotspot kan geïnfecteerd raken met bacteriën, en er kan een diepe onsteking ontstaan die erg pijnlijk is. En dat is dus bij dit hondje gebeurd.

Medicinaal wassen

De dierenarts schreef antibiotica voor. De oudere dame van 96 kon dit helaas niet geven en dus moest er gekozen worden voor een andere oplossing. Als orale medicatie niet mogelijk is, kan ik gelukkig ook veel bereiken met een topicale behandeling. Ik heb de hond om de twee dagen medicinaal gewassen. Niet alleen om de bacteriën van de huid te verwijderen maar ook om de huid weer te voeden en te herstellen na deze enorme aanval.

De cellen van de huid waren dusdanig beschadigd, dat het ‘cement’ dat de huidcellen bij elkaar houdt weer herstelt moest worden. Vaak werkt een topicale behandeling met shampootherapie in dit soort gevallen erg goed. Medicinaal wassen doe ik met speciale shampoos die moeten inweken op de huid voor minimaal 10 minuten. Daarna heb ik de huid ingesprayed met een huidconditioner met verzachtende ingrediënten zoals calendula en kamille en vocht inbrengend hyaluronzuur.

Na de laatste wassing was er zichtbaar verbetering van de huid en de huidbarrière. De jeuk van alle bacteriën en gisten die zich hadden opgehoopt was verdwenen. Nu moest de huid nog herstellen en dit gaat beter zonder alle vieze haren want zijn er nu vanaf.

Links de enorme hotspot voor het wassen en rechts na drie keer medicinale wasbeurt

Huidaandoeningen

Bij het verzorgen van de huid is het belangrijk dat in kaart wordt gebracht welke producten geschikt zijn voor het dier. Het gebruik van verkeerde producten kan klachten verergeren, terwijl de juiste producten ondersteuning bieden bij het behandelen van eventuele huidaandoeningen. Het is daarom van essentieel belang dat trimmers goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden in huid- en vachtverzorging.