Konijn geven met Pasen?

Komend weekend is het Pasen en dan worden er traditioneel konijnen aangekocht als cadeau voor onze kinderen. Helaas belanden deze dieren vaak voor ze de leeftijd van één jaar bereiken al in een opvang of moeten ze de rest van hun leven eenzaam in een hok doorbrengen. De grootste pechvogels worden “vrijgelaten” in het bos waar ze zelfs geen schijn van kans op overleven hebben.

Konijnenexpert Marilleke Vrancken
28-03-2018

Konijnen en verzorgingKonijnen behoren tot de meest populaire maar tegelijkertijd ook tot de meest verwaarloosde huisdieren. Konijnen, knaagdieren en vele andere onderschatte huisdieren worden helaas nog steeds verkocht in dierenwinkels, wat de impulsaankopen versterkt. Vooral rond Pasen worden er massaal veel te jonge babykonijntjes verkocht.

Konijn afstaan

Hoewel er weinig cijfers beschikbaar zijn over het aantal afgestane konijnen en hoeveel hiervan Paaskonijnen zijn, is het een feit dat konijnenopvangcentra heel het jaar door overspoeld worden met aanvragen tot afstand. Vanaf de eerste week na Pasen en tijdens de zomervakantie pieken deze aanvragen. Toeval?

De aankoop van een konijn is vaak een impulsaankoop. De konijnen worden in glazen bakken -niet zo toevallig- op ooghoogte van kinderen uitgestald. Wie kan er nu dit schattig diertje weerstaan? Het is dan ook nog eens goedkoop, gemakkelijk in onderhoud en wordt maar enkele jaren oud: het ideale huisdier voor kinderen! Groot is de teleurstelling wanneer dit niet zo blijkt te zijn.

Verzorging konijn

Ondanks het feit dat er steeds meer correcte informatie beschikbaar is over het houden van konijnen, wordt deze vaak niet meegegeven bij impulsaankopen. Wanneer deze kleine konijntjes zich dan ook nog eens ontpoppen tot echte pubers, zorgt het voor grote frustraties bij de nieuwe konijneneigenaars.

Het schattige konijntje begint te bijten wanneer de kinderen het proberen op te pakken, er wordt geknaagd aan alle meubels, overal zijn er plasjes en keutels terug te vinden en geen enkele kabel in huis is nog veilig.

Veel mensen denken dat het konijn stout is terwijl je met veel liefde je konijn perfect kan leren op de toiletbak te gaan en van je meubels af te blijven. Een konijn bijt alleen ook alleen maar wanneer het geen andere mogelijkheid ziet om zichzelf te beschermen.

Bezint eer ge begint: het is belangrijk om je huiswerk te maken vóór je een koppel konijn in huis haalt.

Konijnen verzorging

Kosten voor konijn

Ondanks het feit dat de aanschaf van een konijn relatief goedkoop is, is een konijn een duur huisdier. Omdat een konijn een groepsdier is, moet je ook minstens twee konijnen in huis halen. Recentelijk onderzoek van LICG heeft aangetoond dat een koppel gezonde konijnen gemakkelijk 850 euro per jaar kan kosten. Wat een dure grap voor een goedkoop cadeau!

Konijnen kunnen gemiddeld 10 jaar leven en moet dus al die jaren elke dag voldoende voedsel ter beschikking hebben. Hun toiletbak moet regelmatig verschoond worden dus je moet ook bodembedekking aan je budget toevoegen.

Omdat konijnen gevoelig dieren zijn, moeten ze regelmatig op check-up bij een konijnkundige dierenarts. Ze moeten gevaccineerd worden en ze zijn vatbaar voor verschillende konijnenziektes, tand- en oorproblemen, … Het is ook belangrijk om ze te castreren, zowel de rammen als voedsters. Castratie is belangrijk voor de emotionele en fysieke gezondheid van je konijn en noodzakelijk voor het koppelen.

Huisvesting voor konijn

Een konijnenhok is standaard te klein. Konijnen zijn actieve dieren en hebben veel bewegingsruimte nodig. Voorzie daarom steeds een ren rond het hok of laat je konijnen los in huis lopen. Ze kunnen ook makkelijk zindelijk gemaakt worden dus hebben helemaal geen hok meer nodig. Voorzie wel voldoende schuilruimtes en speelgoed. Zorg er ook voor dat alle kabels en giftige planten verstopt zijn, hieraan durven ze wel eens te knagen.

Konijn is een prooidier

Een konijn is een prooidier en blijft daarom graag met zijn vier poten op de grond. Vaak zijn kinderen teleurgesteld wanneer het konijn niet reageert zoals ze verwachtten en wanneer het niet meer opgetild wilt worden.

Konijnen hebben een geduldige eigenaar nodig die tijd neemt om hun vertrouwen te winnen, geeft wat ze nodig hebben en hun accepteert voor wie ze zijn. Neem als ouder je verantwoordelijkheid en leer je kinderen hoe ze voor konijnen moeten zorgen. Alleen dan kunnen konijnen zich ontpoppen tot geweldige huisdieren die je niet meer zal kunnen missen!

Overweeg je een koppel konijnen aan te schaffen? Kijk eens bij onze herplaatsers! (Bij een enkel konijn is het van belang dat deze gekoppeld wordt aan een soortgenoot)

Marilleke Vrancken is konijndeskundige bij Hopster VZW en onze eerste Belgische blogster! Kijk voor meer interessante informatie over konijnen op haar site. Heb je een vraag over de verzorging of aanschaf van een konijn? Gebruik dan onderstaande button.