Meester in verbergen

Konijnen zijn meesters in het verbergen van ziekte of andere lichamelijke gebreken. Als prooidier is het handig om zwakte niet te laten merken; de kans op overleving is dan het grootst. Deze eigenschap is echter minder handig voor ons als konijneneigenaar. Het komt geregeld voor dat konijnen al langere tijd ziek zijn of zelfs overlijden zonder dat er iets gemerkt is.

Konijnenexpert Eline Teygeler
25-07-2015

Als konijneigenaar is het dus belangrijk om te letten om de tekenen die konijnen laten zien als ze zich ziek voelen. Sommige symptomen vallen ons direct op; bijvoorbeeld als een konijn stopt met eten of stilzit te tandenknarsen in een hoekje. Zo’n konijn moet direct naar de dierenarts.

Het komt helaas vaak voor dat we informatie missen die erop wijst dat het konijn al langere tijd problemen heeft. Om te bepalen of een konijn zich anders oftewel afwijkend gedraagt, moet je weten hoe hij zich normaal gedraagt.

De gezondheid van een konijn is leesbaar uit verschillende zaken. Tijdens het schoonmaken van het hok kan gelet worden op het aantal keutels en de grootte ervan. Als het konijn eten krijgt, let dan geregeld op hoe hij het opeet. Als hij ergens zit of ligt, kijk dan eens wat zijn normale ademritme is. Bekijk wat voor activiteiten het konijn gedurende de dag onderneemt. Deze informatie geeft een beeld van wat normaal is voor jouw voedster of ram; het geeft een referentiekader. Vertoont het konijn dan toch iets ander gedrag, dan kan dit een indicator zijn voor een medisch probleem.

Zo zal een konijn met haken op de kiezen uiteindelijk minder of anders gaan eten. Dat een konijn minder eten binnenkrijgt, valt vaak niet op als hij met soortgenoten samenleeft. Soms gaan ze meer speekselen waardoor je veelvuldig likgedrag of een natte mond kan waarnemen. Soms gaan ze langzamer eten of nemen ze het eten scheef in hun bek. In een vroeg stadium waarnemen van de haken op de kiezen zorgt ervoor dat er geen wondjes in de mond ontstaan en het konijn nog niet veel gewicht verliest. Er kan op tijd gehandeld worden door een dierenartscontrole en behandeling.

Dus alhoewel ons konijn meester is in verbergen, moet een konijneneigenaar meester worden in het lezen van zijn gedrag waardoor symptomen van pijn en afwijkingen van normaal tijdig gesignaleerd kunnen worden. Ik waarschuw jullie vast; konijnengedrag kijken is ontzettend leuk!

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.