Laat je raken door Lieve Hond

Iedereen die een hond heeft of heeft gehad, kan mooie verhalen vertellen over wat ze samen met hun hond hebben meegemaakt. Door de jaren heen heb ik er heel veel gehoord, van hele mooie liefdevolle verhalen tot verdrietige en pijnlijke verhalen. Eén ding is zeker: honden raken ons aan!

Hondenexpert Marleen van Baal
26-10-2019

Door hun aanwezigheid als gezinslid en maatje op fijne wandelingen, maar daarnaast geven ze ons onvoorwaardelijk vertrouwen en liefde, ze letten op ons en ze zijn blij met ons. Hoe mooi is dat?!

Voorwaarde om al dit moois te ontvangen, is dat je de hond ook wel echt kunt zien. In zijn eigenheid, als individu. Als wij als mens dat willen zien en daar ruimte aan geven, zal de hond ons op veel manieren raken.

Boek Lieve hond, wat doe je met me?

Over dat wat honden met ons doen, hoe ze ons raken, heb ik een boek geschreven. Eigenlijk heb ik verhalen van mensen opgeschreven. Ik heb ruim twintig mensen gesproken in veertien interviews en hen bevraagd over wat honden met hen hebben gedaan in hun leven. Terwijl ik hen interviewden zijn zij gefotografeerd door mijn vriend Rob Wensveen. Zijn beelden en mijn interviews zijn gebundeld in het boek Lieve hond, wat doe je met me.

Tijdens het interviewen kwam ik erachter dat elk verhaal voor een thema staat. Die thema’s zijn de titels van de verhalen geworden: liefde, respect, reis, talent, kennis, kwaliteit, spiegel, zien, leven, balans, verbinding, angst, samen, werken en inzicht. Ik kwam erachter dat al deze thema’s onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Elk thema staat weer in verbinding met een ander thema of soms wel meerdere. Toen ik daar achter kwam realiseerde ik mij dat al deze thema’s de kern vormen van mijn hondenwerk.

Deze bewustwording over hoe alles met elkaar in verbinding staat, maakt Lieve hond echt mijn hartenwerk; alles waar ik voor sta wordt benoemd en dan ook nog door mensen die ik ken en die ik waardeer om wie ze zijn.

Verhalen die je raken

Om een beetje idee te geven van Lieve hond zal ik een aantal interviews uitlichten.

1) Ik heb met Suze Steenbergen gesproken, haar thema is Respect. Vele jaren werkte zij voor Stichting Dierenopvang Bosnië en heeft daar zoveel meegemaakt. Van heel mooi, tot ontroerend en diep triest. De kern van haar verhaal is dat respect geven aan iemand, mens en dier, niets kost.

2) Femke en Laura maakten met hun jonge hond Polar een reis om elkaar echt te vinden, met oog voor ieders eigenheid. Het thema Reis is van toepassing op hun rondreis per camper door Europa, maar ook over de stappen die zij gezet hebben om Polar te helpen bij haar angsten.

3) Voor het thema Kennis interviewde ik Alfred Ballast. Hij vertelt over wat honden met hem hebben gedaan, maar vooral houdt hij een mooi betoog over de noodzaak van bijscholen. Dat up to date-kennis zowel jezelf als hondenmens scherp houdt, maar ook dat je met nieuwe inzichten het leven van je hond zo optimaal mogelijk kan laten verlopen.

Lieve hond bevat vijftien verhalen en 75 + foto’s. Het is een leesboek, geen lesboek maar toch zul je merken dat de verhalen hun weg gaan vinden in jou. Dat je anders gaat kijken naar jouw eigen hond, maar ook hoe jij zelf bent als hondenbaas.

En ik weet zeker dat niet alleen Lieve hond je zal raken tijdens het lezen, maar dat ook jouw hond dat zal doen. Niet zozeer dat hij ander gedrag gaat vertonen, maar doordat jij je bewust wordt van de kracht van alle thema’s ontstaat er bij jouw hond ruimte om jou liefdevol te raken. 

Marleen schrijft voor ons blogs over hersenwerk met honden en katten.

DEEL JOUW BIJZONDERE BAND
Heb jij een speciale band met jouw hond? Deel je verhaal en wie weet kiest Marleen jou als winnaar van een exemplaar van haar boek! Stuur je verhaal naar nienke@verhuisdieren.nl. (DE INZENDING IS GESLOTEN)

Meer weten over Lieve Hond

Marleen van Baal met Lieve hond

Foto's: Rob Wensveen

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.