Overeenkomst hond en slang

DOOR PIETER VAN OMMEN - HONDENSPEURSCHOOL VAN OMMEN

Iedereen kent de beelden wel, ik hoop dat je het niet in het echt meegemaakt hebt. Een gevaarlijke slang tegenover de mens. De slang staat compleet rechtop en sist. Daarnaast zien we dat de slang zijn tong naar buiten doet en snel weer naar binnen werkt. Dit is geen teken van stress, het is een natuurlijke reactie. De slang beschikt namelijk over het vomeronasaal orgaan, oftewel, het orgaan van Jacobsen (is even wat makkelijker).
Speurschool Pieter Pieter van Ommen
13-11-2014

De slang werkt namelijk voornamelijk op basis van geur. Het opnemen van geur zorgt er bijvoorbeeld mede voor dat deze in staat is (stress)hormonen waar te nemen. De slang ruikt dus inderdaad angst. Dit orgaan bevind zich in de mondholte van het dier en staat in directe verbinding met de neus. Door dus de tong naar buiten te steken vangt het dier de geur op, brengt deze naar binnen en verwerkt deze vervolgens.


De hond beschikt eveneens over dit orgaan. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of kennen dit niet. Met het blote oog is het dan ook niet te zien. Net achter de snijtanden en voortanden van de hond bevind zich een klein tunneltje. Dit tunneltje staat in directe verbinding met de neus van je hond. Opvallend zou je wel kunnen stellen. De hond tikt een geur aan met het puntje van zijn tong en brengt deze vervolgens naar binnen. Het waarnemen van de geur is nu nog sterker.

Mensen die een reu hebben herkennen dit gedrag vast en zeker. De reu ruikt de urine van een interessant teefje, likt eraan en begint vervolgens raar gedrag te vertonen waar we wel om kunnen lachen. Hij doet dit echter om de geur nog sterker op te nemen.
Tijdens het speuren maakt de hond vaak ook gebruik van dit orgaan. Wanneer ik een hond leer speuren, leer ik de hond uiteindelijk een persoon te zoeken aan de hand van een lapje stof, een horloge of iets anders wat de spoorloper met zich meedroeg. Op het moment dat ik dan het voorwerp aanbied aan de hond, zullen de meeste honden ervoor kiezen er heel zachtjes in te bijten. Dat bijten is geen bijten op zich, dat bijten is om de geur in de bek op te nemen en zo dus de geur nog beter op te kunnen nemen.

Een bijzonder orgaan, maar ook een bijzonder gevoelig orgaan. Juist om deze reden zorg ik er altijd voor dat ik het gebit van mijn hond zeer goed onderhoud. Het is belangrijk om deze verbinding intact te laten. Het spelen met takken uit de natuur kan dus wel degelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de hond. Pas dus altijd op met splinters, zorg ervoor dat het gebit goed onderhouden is
Ik adviseer mensen nog wel om het op de natuurlijke manier schoon te houden. Naar mijn idee is het geven van een lap vuile pens al een hele goeie manier. De hond plaatst zijn poot op de lap en trekt de lap kapot. Op deze manier worden de tanden van de hond goed schoon geborsteld. De hond heeft plezier, eten en een gezonde uitdaging. Mocht je dit ook gaan doen, ik raad je wel aan om de lap buitenshuis te geven (tuin of balkon). Op deze manier heb je er als baas namelijk ook nog een beetje plezier aan ;-)

MELD JE HIER AAN VOOR EEN SPEURLES VAN PIETER VAN OMMEN

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.