Vooroordelen buitenlandse hond

Ieder jaar komen duizenden honden uit het buitenland naar Nederland. Via verschillende stichtingen vinden ze een plekje. Soms bij mensen die al jarenlang ervaring hebben met honden uit het buitenland en soms is het voor mensen hun eerst hondje. De ene keer is de hond direct blij en op zijn gemak en soms zijn er heel wat hindernissen te nemen.

Hondenexpert Els Hommes
06-06-2020

Waar over de Nederlandse honden talloze onderzoeken en cijfers bekend zijn, is er nog relatief weinig bekend over de ervaringen met de buitenlandse honden in Nederland. Het nadeel daarvan is dat er vooroordelen kunnen ontstaan. Tijd dus om eens te kijken naar de meestvoorkomende met name negatieve vooroordelen en wat onze respondenten zeggen op een eerder onderzoek dat Van Start met je Hond heeft uitgevoerd. 

Waarom kies je voor een buitenlandse hond?
Er zijn toch voldoende honden in de Nederlandse asiels?

buitenlandse honden vooroordelenEen veel gehoorde opmerking is dat het zielig is om honden uit het buitenland te halen omdat er heel veel honden in de Nederlandse asiels zitten. Door de Dierenbescherming wordt aangegeven dat jaarlijks ongeveer 5000 honden in het asiel belanden. De vraag naar honden is ongeveer 150.000 honden per jaar. Veel honden komen dus uit de nestjes en uit het buitenland. We hebben het onze respondenten ook gevraagd. Waarom kiezen zij voor een hond uit het buitenland?

Voor 22% van de mensen was dit helemaal geen bewuste keuze. Ze zagen een foto van een hond en werden spontaan verliefd. 36% van de respondenten heeft wel eerst in het asiel gekeken en vonden daar geen geschikte hond voor hun waardoor ze naar buitenlandse honden zijn gaan kijken. Het grootste gedeelte, 38% kiest bewust voor een hond uit het buitenland omdat ze de hond willen redden uit de vaak erbarmelijke leefsituatie.

Het merendeel van de honden zijn trouwens puppies (bijna 60%) maar ook de oudere honden weten een weg naar Nederland te vinden.

Buitenlandse honden hebben
toch vaak gedragsproblemen?

Een vaak gehoorde opmerking, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Maar is dat wel zo? We vragen het onze respondenten en daarbij geeft bijna de helft aan (42%) dat ze helemaal geen problemen hebben ervaren. Als er problemen zijn dan komt dat vaak voort uit onvoldoende socialisatie aan onze Nederlandse omgeving. Daardoor ontstaat angst met ongewenst gedrag als gevolg. Iets waar je met de juiste begeleiding je hond heel goed bij kan helpen.

Die stichtingen zijn toch gewoon
handelaren die niet om de honden geven?

Vooroordelen buitenlandse hondWanneer je een hond uit het buitenland adopteert, betaal je ongeveer 300 tot 350 euro. Van dit bedrag is onder andere de hond opgevangen in het land van herkomst, gesteriliseerd en naar Nederland vervoerd. Daarnaast worden vaak sterilisatie-acties in het land van herkomst georganiseerd zodat het de ‘overbehonding’ ter plekke vermindert. Is het bedrag veel meer dan kan je daar zeker vragen bij stellen.

Onze respondenten geven aan dat hun stichting voorafgaand aan de match tijd investeert in een huisbezoek (50%) en/of dat je zelf op bezoek kan bij het gastgezin waar de hond verblijft. Helaas wordt er nog weinig gewandeld (15%) terwijl dat een hele goede manier is om te zien in welke mate de hond gesocialiseerd is. Iets meer dan de helft (56%) heeft een telefonische intake gehad voordat ze de hond konden adopteren. Maar een klein gedeelte (8%) geeft aan geen hulp ontvangen te hebben bij het uitzoeken van een geschikte hond.

Mocht in de praktijk de match tussen hond en mens toch niet goed zijn of mocht de hond andere klachten krijgen waardoor mensen de hond misschien toch weer kwijt wilen, dan geeft 77% van de respondenten aan dat ze de hond terug mogen brengen bij de stichting. Een belangrijk signaal dat de stichting betrokken is bij het welzijn van de hond en de buitenlandse hond niet alleen als ‘handel’ zien.

Ik zou het toch spannend vinden; 
een hond uit het buitenland

En dat kan ik mij voorstellen. Want je weet niet wat je hond allemaal al meegemaakt heeft. Dat maakt je hond veel meer een “black box” dan wanneer je hem bij een Nederlandse fokker koopt. Goede fokkers hebben veel kennis met de paar honden die ze op laten groeien en zorgen al voor een deel van de socialisatie. Let wel op, dit doen alleen de goede fokkers. Helaas zijn er veel zogenaamde broodfokkers die wel een hoge prijs vragen maar geen kwaliteit leveren. We hebben het onze ervaringsdeskundigen gevraagd. Zij hebben nu een buitenlandse hond en weten hoe de praktijk is. En wat antwoorden zij op de vraag “neem je volgende keer weer een hond uit het buitenland? Ruim 88% zegt volmondig ja.

Meer over de buitenlandse hond? 

Wist je dat we ook een heel mooi boek hebben gemaakt speciaal voor iedereen die zich verder wil verdiepen in zijn/haar buitenlandse hond of die interesse heeft in het adopteren van een buitenlandse hond? Het boek heeft meer dan 250 pagina vol tips van de beste hondenexperts en vele mooie ervaringsverhalen van bijvoorbeeld Fatima Moreira de Melo en Marion Pauw. 

Bekijk het boek