Waarom is mijn hond uit het buitenland niet zindelijk?

Als je een hond uit het buitenland adopteert kan het zijn dat je meer moeite hebt de hond zindelijk te krijgen. Je wandelt netjes je rondje en zodra je thuis komt... plas! Straf je hond asjeblieft niet. Er is een reden dat hij (nog) niet buiten plast... 

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
05-10-2019

Straathonden staan altijd ‘aan’; ze leven hun leven in een overlevingsmodus. Ze moeten elkaar beschermen, naar voedsel te zoeken en proberen gezond te blijven. Zwerfhonden leren heel vroeg van hun moeder om hygiënisch te leven; hun behoeften buiten hun slaapplek te doen en hun omgeving schoon te houden. Zo voorkomen ze dat ze ziek worden en sterven.

Asiel is een verkeerde leerschool

Als straathonden naar een plaatselijk asiel (in het buitenland) komen, moeten ze samen met veel andere honden in een beperkt gebied wonen. Ze moeten daar ook hun behoeften doen. Als de kennel niet regelmatig wordt schoongemaakt, raken ze gestrest. Als een pup op jonge leeftijd naar in een asiel terecht komt, leert hij niet van zijn moeder om zijn uitwerpselen buiten zijn territorium te laten. Hij leert niet zijn behoeften te doen in de hoge gras (sommige honden hebben gras nodig om hun darmen actief te houden). Ze kennen alleen de stenen vloer van het asiel. In het brein van de pup wordt geprent: hier moet ik mijn behoeften doen.

In sommige landen worden honden aan kettingen gehouden, waar zij dienstdoen als waakhond. Ook deze honden worden wel gered door instanties en krijgen uiteindelijk een beter leven bij ons. Maar omdat zij maar zo’n klein leefoppervlak hadden, hebben zij zichzelf aangeleerd minder te plassen en te poepen. Dit kan voor een adoptant een vreemde gewaarwording zijn.

Honden die wij adopteren uit het buitenland, hebben dus een heel andere manier geleerd van zindelijk zijn, dan hoe wij dat graag van ze zien. Niet alleen hebben ze geleerd te plassen op de plek waar ze wonen, maar de stress van de reis en het onbekende speelt ook nog een belangrijke rol.

hond zindelijk maken

Hond kan niet ontspannen

De blaas is een spier. En als de hond voor het eerst uitgelaten wordt, aan een riem, in een omgeving die hem volledig onbekend is, is het soms niet mogelijk om de blaasspier te laten ontspannen. Pas als ze terugkomen in huis, iets dat iets vertrouwder is dan die buitenomgeving, ontspant de blaas en laat hij zijn plas lopen…

De hond kan ook plassen uit spanning. Een deurbel die hij niet kent, andere geluiden of vreemden die in zijn nieuwe territorium binnenkomen en waaraan ze niet kunnen ontsnappen. Zijn urine bevat een stof dat de hersenen kalmeert in stresssituaties. Hij plast om zichzelf te kalmeren…

Hoe krijg ik mijn buitenlandse hond zindelijk?

Buitenlandse honden hebben een goede routine nodig. Dan leren ze het ritme van eten, slapen, wandelen. Wees in het begin zeer consequent in dit ritme, het geeft de hond houvast en helpt hem sneller te wennen. Vermijd zoveel mogelijk stress en kijk naar wat de hond aan kan, en zelf wil ontdekken. Is het grasveld op de hoek te ver, loopt dan naar de boom en weer naar huis. Geef de hond ook vooral veel rust zodat hij alle nieuwe indrukken kan verwerken.

Als je hond echt heel angstig is, gebruik dan puppypads, of krant op de vloer, anti geurspray (dit voorkomt dat hij zijn plas 'fris' houdt om zich veilig omringd met zijn plas te voelen).

Welke stappen moet ik nemen?

  • Ga vooral niet naar buiten met de gedachte 'mijn hond moet plassen'. Jij hebt dan frustratie als het niet lukt, en dat voelt je hond. Laat de verwachting los dat hij moet plassen en werk aan een ontspannen wandeling. Als de hond minder stress ervaart, wordt hij meer ontspannen en zal hij plassen.
  • Laat de hond niet rondhangen, in afwachting van een plas. Neem leiderschap en loop als een team naast elkaar, bescherm en leidt je hond. Stop bij bomen of stille gebieden waar de hond kan snuffelen en minder afgeleid wordt.
  • Elke hond zal anders reageren of meer of minder tijd nodig hebben. Wandelen in een roedel met (een) rustige en ervaren hond (en) helpt ook.
  • Acupuncture en alternatieve geneeskunde kunnen ook helpen om het stressniveau te verlagen en de hondenorganen weer in balans te brengen.
  • Beloon vooral je hond niet met snoepjes (wat een typische trainingsmethode is)! Het kan meer stress en verwarring veroorzaken bij een zwerfhond. Het ontlasting is al een opluchting op zichzelf, waarvoor we de hond niet hoeven te belonen.
  • Straf je hond niet als hij het in huis doet; hij weet niet beter. Straffen verhoogt de stress en zal het zindelijk maken alleen maar langer laten duren.
  • Als na 4-6 weken het probleem niet beter wordt, raadpleeg dan een gedragstherapeut die kan helpen de oorzaak van dit symptoom te vinden.

Gratis magazines

Wil je meer weten over waarom jouw buitenlandse hond bepaald gedrag vertoont en wat jij kunt doen om hem daarbij te ondersteunen, lees dan onze magazine De Buitenlandse Hond. Deel II is verkrijgbaar in onze webshop en deel I is gratis te downloaden.