Waarom miauwt mijn kat?

Katten gebruiken miauwen (bijna) niet als onderling communicatiemiddel. Alleen kittens hoor je miauwen naar de moederpoes. Dit is vaak een signaal dat zij honger hebben of even de weg kwijt zijn.

Kattenexpert Kirsten Meijer
10-10-2020

Katten kunnen met hun miauwgedrag je tot wanhoop drijven. Vooral als je niet begrijpt waarom je kat miauwt. Veelvuldig nachtelijk miauwen van je kat kan je bijvoorbeeld wakker houden en dat draagt niet bij aan je nachtrust. Maar waarom miauwt je kat naar jou?

Miauwen als communicatiemiddel

Het antwoord is heel simpel. Hij heeft dit geleerd. Heel herkenbaar is het toch voor iedere katteneigenaar dat wanneer je kat honger heeft hij begint te miauwen en jij hem vervolgens te eten geeft? Of dat als hij bij de voordeur gaat zitten en hij miauwt je de deur voor hem open doet? We zeggen niet voor niks dat de kat personeel heeft! Hij heeft ons gewoon heel goed getraind. Een kat miauwt dus vaak omdat hij onze aandacht wil trekken. Er kunnen echter ook andere redenen zijn waarom je kat miauwt.

Hij kan zich bijvoorbeeld vervelen, hij kan honger hebben of er kan iets medisch aan ten grondslag liggen.

Vooral als hij meer is gaan miauwen of een ander type miauwgeluid maakt, kan het zijn dat hij ergens last van heeft. Hij kan pijn hebben, het kan zijn dat er iets met zijn oren is. Maar ook een hoge bloeddruk of ander lichamelijk ongemak kunnen een rol spelen bij meer of harder miauwgedrag.

Miauwen negeren

Vaak wordt gezegd dat je je kat moet negeren als hij miauwt. Maar als je de oorzaak van zijn miauwgedrag niet weet, is negeren niet altijd de beste manier om met zijn miauwgedrag om te gaan. Bovendien is goed negeren ook best lastig. Ik raad je dus aan om eerst de reden van zijn miauwgedrag te achterhalen. Je kunt hierbij ook de hulp van een gediplomeerd gedragstherapeut voor katten inschakelen. Wanneer je kat plots begint met meer miauwen laat hem dan eerst door je dierenarts nakijken. Zeker bij oudere katten speelt een medische oorzaak regelmatig een rol.

Kat verveelt zich of heeft honger

Is dit niet het geval dan kan het zijn dat je kat zich verveelt of honger heeft. Zorg daarom altijd voor voldoende interessante speeltjes en wissel deze regelmatig af. Katten vervelen zich namelijk snel met een speeltje. Zorg ook voor (andere) speeltjes waar hij zich gedurende de nacht mee kan vermaken. Vaak helpt het om voordat je zelf gaat slapen een tijdje met je kat te spelen zodat hij moe is.

Als honger een rol speelt dan kan het helpen om hem onbeperkt, overdag en gedurende de nacht, te eten te geven. Zorg er wel voor dat je kat wat moeite moet doen om zijn voer te eten. Dit kan je onder andere doen door de brokjes in een voerpuzzel te doen. Als hij dit niet gewend is laat hem dan langzaam hieraan wennen. Eet je kat ook natvoer? Dan kan je dit in een voerautomaat, geschikt voor natvoer, aanbieden. Wanneer je een voerautomaat aanschaft denk er dan ook aan om deze in de nacht een of twee keer open te laten gaan.  

Cursus Goede start met je kat

Wil je meer weten over hoe je kat communiceert en wat zij bedoelt en vooral ook nodig heeft om een fijn leven te leiden? Neem dan eens een kijkje op de Huisdierenschool. In de cursus Goede start met je kat krijg je ook veel informatie over lichaamstaal van katten en hoe je bijvoorbeeld op de juiste wijze met je kat speelt. 

Cursus Goede start met je kat