Handleiding voor hersenwerk met je hond

Spelen met onze hond, dat doen we graag! We dagen hem uit of laten ons uitdagen tot actie. Samen een spelletje doen, is een rustige variant daarvan. Snuffelen naar lekkers of zoeken naar een verstopt speeltje geeft plezier voor twee. Dan is er nog een variant: Hersenwerk! Hierbij ga je niet alleen samen spelen, maar ook bewust met elkaar samenwerken. Hoe dat precies zit, kun je vanaf 1 december 2020 lezen in het boek Hersenwerk voor honden. Zoveel meer dan een spelletje!

Hondenexpert Marleen van Baal
28-11-2020

In het boek vind je uitleg over wat Hersenwerk is, wat het met het hondenlijf doet en hoe jij Hersenwerk op maat kunt aanbieden aan jouw hond. Je vindt voorbeelden van materialen die je kunt gebruiken en stappenplannen hoe je een Hersenwerksessie kunt opbouwen. Naast tekst zijn er veel kleurrijke foto’s in verwerkt die de tekst ondersteunen.

Hersenwerk voor zelfvertrouwen

In 2005 liet mijn collega en mede-auteur Inge van Harte in haar gedragsconsulten honden snuffelen aan allerlei materialen. Bekende en onbekende zaken, van haar eigen tas tot huishoudelijke spulletjes, van verzenddozen tot sjaals en handschoenen. Het effect was verbluffend: bij vrijwel alle honden had dit een positief effect. Honden die druk waren, werden rustig. Honden die zich verveelden, werden geactiveerd. Honden die onzeker waren, kregen steeds meer zelfvertrouwen. Het bleek een waardevolle ondersteuning in haar hondenwerk en ze noemde het Hersenwerk.

In 2010 gingen Inge en ik de samenwerking aan en hebben we het hele Hersenwerk idee steeds verder ontwikkeld. Dat doen we samen met een groot team van hondenprofessionals door Nederland en België. We hebben als slogan “Elke hond verdient Hersenwerk!” en dat vinden wij ook echt zo. Ik schreef voor Verhuisdieren al een aantal blogs over het prachtige effect van Hersenwerk en waarom het zo leuk is om het samen met je hond te gaan doen. Het is niet alleen leuk, het is ook nog eens een hele fijne manier om een band op te bouwen met je nieuwe hond.

Boek over hersenwerk met je hond

Omdat er zoveel over Hersenwerk te vertellen is, droomden we al heel wat jaar over een compleet boek. En jawel… dromen komen soms echt uit! Natuurlijk kan ik niet precies vertellen wat er in het boek staat, maar je kunt wel de inhoudsopgave bekijken. Bij het boek komt ook een, deels gratis, online omgeving, die steeds wordt aangevuld zodat je telkens weer nieuwe inspiratie kunt opdoen voor een leven lang Hersenwerkplezier met jouw hond(en)!

Plaatje boek hersenwerkWelke hersenwerktype is jouw hond?

Wat het boek nóg leuker maakt, zijn de negen Hersenwerktypes, waarmee we je kennis laten maken. In de afgelopen tien jaar hebben we veel informatie over honden verzameld en we konden een verdeling maken tussen negen types. Deze types worden beschreven inclusief tips over hun Hersenwerkvoorkeuren. Grote kans dat jij jouw hond gaat herkennen in één van deze negen!

Volg ons op Facebook/Hersenwerkvoorhonden en houd onze website in de gaten, dan ben je als eerste op de hoogte van allerlei nuttige en grappige informatie over Hersenwerk met jouw hond!

Bestel het boek

Cursus Hersenwerk met je hond

Wil je goed leren Hersenwerken met je hond, volg dan de cursus Hersenwerk op de Huisdierenschool. Na het volgen van deze online training weet je alle ins en outs over Hersenwerken met je hond.

Cursus Hersenwerk met je hond