Heeft een binnenkat vlooien?

Als trimster kom ik veel raskatten tegen, deze katten worden vaak binnen gehouden en komen alleen buiten in een afgeschermde tuin. Wat veel mensen niet weten is dat deze katten ook kans hebben op vlooien. Ook in de wintermaanden! Dat vlooien alleen actief zijn in het voorjaar is een hardnekkig misverstand. Vlooien zijn dol op centrale verwarming…

Kattenexpert Carina Schilder
02-12-2017

En een kat die besmet is met vlooien moet ook ontwormd worden (4 x per jaar!) want de vlo kan namelijk de overdrager zijn van de lintworm.

Mensen denken vaak dat vlooien alleen overgedragen worden via direct contact met andere dieren. Ook dit klopt niet. De vlooieneitjes kunnen meegenomen worden op je schoenen of in je kleding. En als je kat wel in de tuin komt, kunnen de vlooien van een andere kat op die manier overgebracht worden.

Elke maand ontvlooien

De meeste vlooienbestrijdingsmiddelen werken een maand en eigenlijk zou je kat dus elke maand een pipetje moeten krijgen. Met name eigenaren van katten die niet of nauwelijks buiten komen nemen het vaak niet zo nauw met dat ritme. 

Toch raad ik aan de kat minimaal vier keer per jaar te ontvlooien en ook regelmatig te controleren of de kat misschien vlooien heeft, ook in de winter! Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf. 

Mocht je kat een vlooienallergie hebben is het helemaal van belang de kat wel elke maand een pipet te geven; het dier heeft namelijk extra veel last van een vlooienbeet.

Hoe controleer je op vlooien?

Ga met een kammetje door de vacht, als je zwarte stipjes op je kammetje ziet zijn het waarschijnlijk vlooienpoepjes. Dat controleer door met een vochtige witte doek het kammetje schoon te vegen. Kleurt deze dan rood dan is dat vlooienpoep (opgedroogd bloed). Je kunt het ook aan de trimmer vragen of zij extra wil controleren op vlooien.

Vlooien en vakantie

Check altijd voordat je met vakantie gaat je huisdier op vlooien, ook als je op wintersport gaat. Het is aan te raden sowieso voor de vakantie een pipetje te geven omdat er tijdens jouw afwezigheid niet gezogen wordt in huis en vlooien dus meer kans krijgen zich voort te planten. 

Mocht je toch een keer een plaag hebben dan is het schoonmaken geblazen. Goed stofzuigen; vooral in hoeken en kieren. Waar nodig dweilen, de slaapplekken van de kat goed afzuigen en de mandjes eventueel zo warm mogelijk wassen en daarna alles insprayen met een anti vlo spray. 

Weetje: Slechts 5 % van de vlooien zit op de kat de andere 95 procent zit in je huis (eitjes, larven en poppen)!

  

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.