Hond blaffen afleren

Honden blaffen. Althans de meeste. Een waakhond uit Roemenië kan zelfs wat vaker blaffen; het is tenslotte zijn taak om het erf te bewaken. Maar als een hond overmatig blaft, kan dat als probleemgedrag ervaren worden. Kun je een hond het blaffen afleren?

Hondenexpert Eline Teygeler en Nienke Oort
04-07-2020

Blaffen is een manier van communiceren voor de hond. Door te blaffen geeft de hond iets aan. Een hond blaft bijvoorbeeld bij het passeren van een andere hond (hij vindt de andere hond misschien eng), als hij alleen thuis wordt gelaten en verlatingsangst heeft of als er iemand het erf opkomt (waaks of angstig). Als een hond veel blaft, kan dat problemen veroorzaken.

Op ons andere platform de Huisdierenschool.nl hebben we een speciale online cursus over Verlatingsangst bij honden! 

Problemen als gevolg van een blaffende hond:

  • Buren ervaren overlast van blaffende hond, bijvoorbeeld als hij alleen thuis is.
  • Wandelen is minder ontspannend omdat je hond uitvalt naar andere honden.
  • Je ervaart irritatie omdat je hond aanslaat in huis als de deurbel gaat of de hond iets hoort.

Blaffen afleren?

Een hond moet kunnen blaffen om aan te geven dat hij wil spelen, er iemand aankomt of angstig is. Overmatig blafgedrag kan wel beperkt worden.

Hond blaft bij visite

Als je hond erg veel en lang blaft als er visite komt, is het belangrijk dat je een vaste routine gaat introduceren. Leer je hond op zijn plek te gaan liggen als de bel gaat en beloon hem als hij daar netjes blijft. Vraag de visite de hond te negeren. Zo leert hij dat visite hem niets oplevert; geen aandacht, geen knuffels. De spanning als de deurbel gaat, zal op deze manier afnemen. Je moet dan wel consequent de hond op zijn plaats blijven sturen als de deurbel gaat.

Hond blaft als ie alleen thuis is

Als je hond langdurig blijft blaffen als je hem alleen thuislaat, is hij duidelijk niet op z’n gemak. De hond heeft mogelijk last van verlatingsangst of heeft nog te veel energie. Zorg er daarom voor dat je de hond goed hebt uitgelaten en misschien nog een lekkere kluif of gevulde Kong hebt gegeven. Dan is hij lekker voldaan en kan hij rustig gaan slapen als jij weggaat. Als je hond verlatingsangst heeft, zul je het alleen zijn weer heel rustig op moeten bouwen.

Hond blaft aan de riem

Als je hond tekeer gaat als hij een andere hond ziet, komt dit vaak voort uit angst of opwinding. Meestal vertoont een hond dit gedrag als hij aan de riem zit. Hij heeft dan niet de vrijheid om zelf te kiezen hoe en op welke afstand hij die andere hond passeert. Wanneer een onzekere hond niet weg kan, kan hij alleen maar in de aanval gaan. Door hard te blaffen, laat hij de andere hond weten: ga weg! Als een hond niet onzeker is maar liever naar de andere hond toe wil, kan het aangelijnd wandelen frustratie geven. Daardoor kan hij ook gaan blaffen. Je kunt een hond trainen in alle rust andere honden te passeren. Dit kost vaak wel de nodige training en de hulp van een hondengedragsdeskundige helpt hierbij.

Gebruik van een blafband

Sommige mensen doen de hond een anti-blafband om. Dit is onplezierig voor de hond en kan het probleem verergeren. Als hij blaft, krijgt hij een stroomstootje of een citroengeur in zijn neus. Het enige dat hij leert, is dat als hij blaft hij daarvoor gestraft wordt. Maar de oorzaak bijvoorbeeld angst of onzekerheid wordt niet aangepakt. De hond leert niet welk gedrag hij wel moet vertonen. De hond blijft dus angstig of onzeker. Hij kan alleen zijn gevoel niet meer uiten. Gebruik dus geen blafband!