Stichting Wereldhonden bezoekt straathonden in Roemeniƫ

Onlangs vertrokken Justine van Melsen (mede bestuurslid stichting Wereldhonden) en ik voor een kort werkbezoek naar Craiova, Roemenie. We hadden twee lege vliegtuigkennels bij ons met als doel het mee terugnemen van drie honden, natùùrlijk gered van de straat, hoe kan het ook anders. Het was spannend, eindelijk zouden we Ramona Catana ontmoeten, een dierenbeschermster van het eerste uur en tevens onze contactpersoon in Roemenië. Het waren twee intensieve dagen waarop we veel gezien en beleefd hebben.

Stichting vertelt Jose Westhoff
11-11-2017

Zo hebben we de kleinschalige opvang van Ramona bezocht, een stuk omheinde grond even buiten Craiova, dat Ramona en haar echtgenoot sinds vier jaar gebruiken om honden veilig onder te brengen. Er lopen zo’n 20 honden rond variërend van oud, gehandicapt, jong, groot en klein. Ieder met een triest verhaal. Één ding hebben ze gemeen, ze zijn alle gered van de straat en worden liefdevol en op een verantwoorde wijze opgevangen en verzorgd door Ramona en haar team.

Niet geschikt voor adoptie

Ook bezochten we de roedel zwerfhonden, die op een nabij gelegen fabrieksterrein leeft en dagelijks gevoerd wordt door Ramona. Het gaat om ongeveer elf verwilderde honden, niet voor adoptie geschikt. Alle teefjes uit deze roedel zijn gesteriliseerd op één oudere hond na die Ramona de stress van een sterilisatie liever niet aan wil doen. Helaas zijn er verderop op dit terrein nog meer roedels met teven die gesteriliseerd moeten worden, een project dat stichting Wereldhonden samen met Ramona op wil zetten.

Straathondje geredMaar het hoogtepunt van ons bezoek was toch wel de redding van een straathondje dat letterlijk op ons pad kwam. We zagen hem lopen, doelloos heen en weer rennen op zijn kleine pootjes en we wisten alle drie, dit hondje moest gered worden. Gered van de beruchte ‘dogcatchers’, die dagelijks honden van de straat halen en in het gemeentelijke asiel (met dodingsstation) dumpen.

We noemden het hondje Rally, want er was die dag een autorally gaande in de stad, een jaarlijkse activiteit in Craiova. Rally was aanvankelijk wat angstig, maar liet zich uiteindelijk door Ramona vangen. We namen hem mee in de auto naar de dierenarts. Hier werd Rally nagekeken en onderzocht op de aanwezigheid van een chip. Ook werd hij ontwormd en ontvlooid en meteen gevaccineerd tegen de gebruikelijke hondenziektes. Rally liet het allemaal gelaten over zich heen komen.

Baasje vinden voor straathond

De volgende dag werd hij naar de omheinde opvang gebracht, uiteraard eerst op een afgesloten gedeelte, voor het geval de hier aanwezige reuen hem niet zouden accepteren. Rally verblijft hier nog steeds tot hij klaar is voor zijn reis naar Nederland. Want één ding is zeker, voor deze lieve hond gaan we zeker baasjes vinden!

Een ander hoogtepunt van ons bezoek was de overhandiging van de cheque van 1.500 euro aan Ramona. Dit bedrag was ingezameld in Nederland met als doel het financieel steunen van Ramona’s goede werk. Ramona was zichtbaar aangedaan door dit mooie gebaar en ik zag dat ze in haar hoofd al stiekem plannen aan het maken was om nòg meer dieren te kunnen redden.

Dierenbeschermers

Inmiddels zijn we weer in Nederland en kunnen we terugkijken op een leerzaam, inspirerend, bevredigend maar ook gezellig en leuk bezoek aan Craiova. Diep respect voor Ramona en het handjevol dierenbeschermers om haar heen, die leven in een land waar men de ogen sluit voor dierenleed en waar het leven van een hond niet meer waard is dan een paar oude schoenen.

Ik hoop van harte dat wij, stichting Wereldhonden, nog vele jaren met Ramona mogen samenwerken en zo het leven van menig Roemeense hond mooier mogen maken.

Hond ter adoptie verhuisdieren

Deze schat, de oudere herder Atena, komt in de loop van deze maand naar Nederland en zal dan een profiel krijgen op verhuisdieren.nl

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.