Tips tegen hondengeur

Je hond kan flink stinken na een modderige wandeling of zwembeurt. Daar heeft je hond misschien geen last van maar jij ruikt het wel. Maar hoe krijg je die geur van je hond en uit je interieur? Hier volgen wat tips om die typische hondengeur te verminderen op hond en interieur! 

Gastbloggers Ellen de Vries
13-04-2019

Voordat je gaat wandelen met je hond

In bepaalde periodes van het jaar is het water minder schoon en zijn de paden extra modderig. Zorg dat je dan extra goed voorbereid bent.

Zorg voor oude handdoeken: Leg voordat je met je hond gaat wandelen of zwemmen een paar oude handdoeken klaar. Bijvoorbeeld bij de buitendeur. Zo kun je bij terugkomst direct een deel van de viezigheid van je hond vegen.

Neem ook een oude handdoek mee als je onderweg je hond laat zwemmen. Het is aan te raden om direct na een zwembeurt de oren van je hond droog te maken. Natte oren kunnen zorgen voor infecties en vieze geurtjesOok een natte vacht ruikt sterker dan een droge. 

Trimmen: Door je hond regelmatig te trimmen/kammen zorg je ervoor dat er minder vuil tijdens het zwemmen of rollebollen in de vacht blijft plakken.

Plan je wandeling: Niet elke wandelroute heeft dezelfde hoeveelheid aan modder, slootjes en meertjes. Zorg dat je bij nat weer een alternatieve route wandelt.

Na een modderige wandeling of zwempartij

Veel honden vinden het niet prettig om gewassen te worden. Lekker modderig zijn en naar hond ruiken, dat je wil viervoeter wel. Maar soms is je hond te vies om rond te laten banjeren in huis.

Hoe krijg ik mijn hond in bad?

Hond stinken water

Een bad gaat vaak nog het beste. Het makkelijkste is om met zijn tweeën je hond te wassen. De ene persoon leidt de hond af en de andere persoon houdt zich bezig met het wassen.

Volg de onderstaande stappen om je viervoeter te badderen:

Stap 1: Begin met het borstelen van je hond. Zo haal je de meeste knopen uit zijn vacht. Als de knopen in aanraking komen met water worden deze alleen maar erger.

Stap 2: Laat een laagje water in de badkuip stromen. Een laagje lauw water tot aan de knieën van de hond is voldoende.

Stap 3: Til je hond het bad in. Aai met één hand over zijn kop, lepel met je andere hand het water uit het bad en giet het voorzichtig over je hond. Je kunt ook voorzichtig met een douchekop de vacht nat maken. Houd de douchekop dichtbij de vacht. Daar wordt je hond minder zenuwachtig van.

Stap 4: Neem een beetje hondenshampoo en masseer het in de vacht van je hond. Spoel het voorzichtig uit.

Je hoeft je hond niet wekelijks te wassen. Enkele keren per jaar is vaak voldoende (vaker afhankelijk van de viezigheid waar hij mee in aanraking komt). Te vaak je hond wassen is niet gezond voor zijn huid en vacht.

Let op! Zorg dat je speciale hondenshampoo gebruikt. Zo bescherm je de vacht en huid van je viervoeter.

Hond douchen

Je hond onder de douche zetten gaat ongeveer hetzelfde als het wassen in een bad.

Stap 1: Borstel eerst de knopen uit de vacht.

Stap 2: Zet de douche een klein beetje open. Zorg voor lauw warm water en een zachte straal.

Stap 3: Houd de douchekop dichtbij de vacht zodat je hond minder zenuwachtig wordt van de straal.

Stap 4: Breng een beetje hondenshampoo aan op de vacht. Laat het even een minuutje in het haar trekken en spoel het voorzichtig uit.

Stinkende hond: viezigheid is niet altijd de oorzaak

Wanneer een hond stinkt hoeft dit niet altijd aan viezigheid te liggen. Er kan ook een achterliggende oorzaak zijn voor de geur.

Blijft je hond stinken na een wasbeurt? Dan is het mogelijk dat de geur wordt veroorzaakt door gisten en bacteriën op de huid. Door een huidinfectie ruikt je hond ook onaangenaam.

Soms lijkt het alsof de hele vacht stinkt maar zit de stank op specifieke plekken, zoals de lippen of onder de staart.

Wat kun je doen tegen een stinkende hond?

Je kunt je hond een keer wassen met antibacteriële shampoo om te zien of de geur verdwijnt.

Oren schoonmaken: Soms komt de geur van je hond bij de oren vandaan. Dit hoeft niet per se door een infectie te komen. Soms is het gewoon oorsmeer of ander viezigheid.

Vraag je dierenarts of lees hier hoe je de oren van je hond voorzichtig schoonmaakt. Het liefst laat je de oren van je hond namelijk met rust!

Blijft de vacht na het wassen stinken? Dan kun je het beste een bezoekje brengen aan de dierenarts.

Hondengeur in huis verminderen

Honden dragen vaak een sterke geur bij zich. Het ene hondenras ruikt sterker dan het andere ras. Zo heeft bijvoorbeeld de labrador een sterkere geur dan een dalmatiër.

De geur van de hond trekt vaak ook in je interieur. Er zijn gelukkig oplossingen die de hondengeur verminderen.

Aronskelk tegen hondengeurPlanten: Er zijn een aantal planten die de geur verminderen. Dit zijn onder andere Graslelie / Zebragras, Aronskelk en Hedera.

Witte azijn: Giet een beetje azijn in een plantenspuit en voeg hier water aan toe. Spray het azijn in de hondenmand en andere plekken waar je hond vaak komt.

Azijn klinkt vies, maar het helpt bij neutraliseren van geurtjes. Bovendien is het veilig voor honden en mensen.

Extra tip: Let op bij het zwemmen

Zwemmen met je hond kan hartstikke leuk zijn, maar let wel een beetje op waar je hem het water in laat gaan. Hierbij wat extra informatie voor een veilige zwempartij.

Stilstaand water

Stilstaand water kan erg gevaarlijk zijn voor je hond. In stilstaand water - met name in de zomer - kan blauwalg zitten. Dit is giftig voor zowel mensen als honden.

Dus zie je langs de oever waarschuwingen staan, zorg dat je hond niet in het water springt. Zie je geen waarschuwingen, maar vertrouw je het zelf niet? Laat je hond ook dan niet zwemmen. Neem geen onnodig risico.

Chloor

Kijk ook uit met het zwemmen in water met chloor. Een klein beetje chloor is niet zo erg, maar je hond kan hier net als mensen allergisch voor zijn. Let dus goed op.

hond zwemmen chloor

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.