Waarom verharen honden en katten?

Verharen is  het vervangen van een oude vacht door een nieuwe. Dit is een natuurlijk proces bij dieren en er zijn verschillende manieren waarop dit gebeurt. Bij honden en katten die in ons huis leven kan dit proces soms verstoord raken waardoor de verharing ook als onprettig wordt ervaren door de eigenaren.

Vachtexpert Diana Leeuwe
27-04-2019

Nu het voorjaar is begonnen zullen de honden- en kattenvachten zich gaan aanpassen aan de temperatuur. Dit betekent dat de huisdieren met onderwol, deze langzaam gaan inwisselen voor een minder dicht bepakte versie van hun wintervacht.

Deze blokverharing (rui) vervangt de wol in een korte periode. Een dier met een dubbele vacht (onderwol en dekharen) hebben rondom hun dekhaar een heel pakketje wolharen. Deze zijn zacht, pluizig gekruld en dof van structuur. Deze wol biedt zowel bescherming tegen kou, als isolatie in de zomer. 

Waarom verhaart een kat?

Overal haren!

Er bestaan ook huisdieren met een zogeheten mozaïek verharing. Dit houdt in dat ze het gehele jaar door haar verliezen en dus niet in een specifieke ruifase komen. Het is vervelend als al het haar wat los komt in huis rond dwarrelt. Ook de kortharige dieren hebben vervelende haartjes die moeilijk te verwijderen zijn uit huis. Denk aan de bank waar het haar in blijft steken. Heel vaak wil een goede borstelbeurt de meeste losse haren wel doen verwijderen. Helaas is het ook mogelijk om juist de verharing zo te stimuleren dat het oncontroleerbaar lijkt. Scheer een vacht echter nooit zo maar af!

Natuurlijk is er een aantal oorzaken aan te wijzen waardoor de vachten overmatig en/of onregelmatig zijn gaan verharen. Bepaalde ziekten, stofwisselingsstoornissen, allergieën, doorfokken etc. Ook juist het overmatige borstelen met verkeerd materiaal zoals harde pennenborstels en furminators kan een oorzaak zijn dat de vachtwisseling van het huisdier verstoord raakt.

Een vacht leeft!

Een vacht is namelijk levend en kent periodes van rust en activiteit. De haar groeit vanuit een haarzakje en heeft een verbinding met het lichaam. Daarna sterft het af in een bepaalde cyclus, het bioritme. Elk dier heeft dus zijn of haar eigen ritme in verharen en daarbij ook een individuele aanpak nodig met borsteladvies. Gelukkig zijn er veel rassen die gelijkenis vertonen qua type haar, vachtopbouw en verhaarcyclus waardoor een professionele vachtverzorger goed advies kan geven over hoe vaak en met welk materiaal er geborsteld moet worden.

Een vacht beschermt de huid en dit is het grootste orgaan waar het lichaam zuinig op is. Bij elke beschadiging, hoe minuscuul ook, zal het lichaam extra haar gaan aanmaken om zo de huid te beschermen. Voor dieren die echt goed in de rui zijn, is een wasbeurt met speciale zachte shampoo voor honden of katten een veilige manier om zo de meeste losse ‘dode’ haren te verwijderen zonder de nieuwe vacht te beschadigen. Dit is belangrijkst om het overmatig verharen onder controle te krijgen en de vachten weer in hun bioritme te laten komen. 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.