Kan ik mijn hond scheren?

Veel klanten vragen mij soms of hun hond lekker kort mag worden geschoren. De reden hiervan kan zijn dat ze vinden dat de hond het anders zo warm heeft, of dat hij dan minder in huis verhaart. Ik krijg soms ook de vraag om gladharige jack russels of kortharige labradors te scheren om deze reden. Alhoewel de verharing hetzelfde blijft, zie je de korte losse haartjes misschien minder in huis. De vachten van sommige hondenrassen zijn niet geschikt om vaak te scheren. Ik zal uitleggen waarom niet en wat er kan gebeuren.

Vachtexpert Diana Leeuwe
21-07-2018

De kans bestaat namelijk dat er kaalheid op gaat treden, oftewel: post-clipping alopecia. Dit komt voor bij hondenrassen die niet geschoren horen te worden. Zij hebben door de dichtheid van hun vacht en de isolatie die hier tussen zit, geen goede reactie op het plots kortscheren. Daarnaast kan hun karakter daadwerkelijk veranderen

Husky, labrador of jack russel niet scheren

Voorbeelden hiervan zijn de stokhaarvachten zoals de huskies en chow-chows, maar ook de kortere variant zoals de labrador en jack russels. Soms zien we het ook bij langharige vachten met onderwol zoals bijvoorbeeld de golden retriever. Na een rigoureuze trimbeurt groeit de vacht niet of zeer langzaam terug. 

Normaal gesproken is de volledige vacht in zo’n 3 tot 4 maanden teruggegroeid, maar bij post-clipping alopecia duurt dit veel langer. Meestal is er weer spontane haargroei na 6 tot 12 maanden, maar volledige teruggroei kan wel 18 tot 24 maanden duren. Hierdoor lijkt het enkele maanden later nog steeds alsof de hond net geschoren is, alleen met her en der wel aangegroeide stukken.

Stokhaar of korte vacht

De honden die wel geknipt worden zoals bv shih tzu’s hebben haren die doorgroeien. Ze hebben geen bepaalde haarlengte maar het zou als we niets doen, doorgroeien tot op de grond. De honden met een stokhaar of korte vacht hebben een bepaalde lengte tot waar hun haar groeit. Dit is genetisch bepaald. Als de haar zijn lengte heeft behaald, valt hij uit en komt er weer een nieuwe haar voor in de plaats.

De oorzaak van het niet teruggroeien van het haar na afscheren kan als volgt worden uitgelegd. Door het haar kort af te scheren, komt de huid meer aan het oppervlak te liggen waardoor het kan afkoelen. De haarvaten in de huid die er voor zorgen dat de temperatuur van de hondenhuid in balans blijft trekken zich dieper in de huid. De haarvaten zorgen ook voor de voeding van de haarzakjes en als deze door het terugtrekken van de vaten niet meer goed doorbloed worden, zullen ze weinig tot geen voeding krijgen en afsterven. Waardoor er dan geen nieuwe haren meer kunnen groeien.

Post-clipping alopecia stofwisselingsziekte?

Post-clipping alopecia kan ook een vroeg teken zijn van een hormonale aandoening of stofwisselingsziekte. Denk hierbij aan een schildklier probleem of de ziekte van Cushing. Het is dus altijd verstandig de hond na te laten kijken door een dierenarts als de haren na het trimmen niet goed terug groeien.

De hond zelf heeft er gelukkig geen last of pijn van. Wel is het zo dat de vacht van een hond voor bescherming zorgt en als een soort thermoscan fungeert. Door de isolatie tussen de haren behoudt de hond zijn warmte in de winter en koelt het juist in de zomer. Vraag altijd goed advies aan een gediplomeerde trimster alvorens de hond te scheren. Er is namelijk niets meer aan te doen als de vacht kaal blijft. Eventueel de huid masseren om de doorbloeding op gang te helpen, maar anders gewoon afwachten of het ooit weer aangroeit…

        Mail je vraag         

 

Scheeralopesia,hond is 5 mnd geleden geschoren. Haar is zo teruggegroeid.

 

Vacht zoals het hoort ongeknipt.

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.