Gedragsprobleem hond onder controle met speuren

Al geruime tijd houd ik mij bezig met het trainen van speurhonden, maar probeer ik ook mensen te helpen die met hun handen in het haar zitten vanwege het gedrag van hun hond. Want de trouwe viervoeter kan ons het flink lastig maken. Zo kreeg ik een dame aan de lijn die voor het eerst in haar leven een hond had; ideetje van haar man, zei ze….

Speurschool Pieter Pieter van Ommen
26-08-2017

Ze wist wel hoe ze kinderen op moest voeden, dus dan zou een hond toch ook wel lukken? Dat liep iets anders… Ze besloot met de pup op puppycursus te gaan maar werd daar uit de groep gezet. Dit moet haar zelfvertrouwen geen goed gedaan hebben. 

Radeloos van pup

Ze besloot met mij een afspraak te maken en daar kwamen de twee aan. Al van ver hoorde ik een hoop geblaf en geschreeuw en ik keek op een afstand toe. Ik zag een dame met een ridgebackpup van ongeveer een half jaar oud die alle kanten opvloog. De dame stond er radeloos naar te kijken en wist niet waar ze het zoeken moest. Ik besloot er snel heen te gaan; deze dame mocht niet nog langer blijven zitten in die onzekerheid.

Voorover gebogen schouders, wallen en misschien zelfs wel tranen in haar ogen: ze wist het niet meer. De hond stond duidelijk boven haar. Eerst maar eens in gesprek. ‘Waarom een hond? Wat is je ervaring met honden?’ Haar antwoorden waren gedrenkt in angst en onwetendheid.

Ik zal het nooit meer vergeten, ik vroeg de dame rustig en kalm een ‘zitcommando’ te geven aan de hond. In plaats van netjes te gaan zitten, draaide de hond letterlijk - ik ben mee gaan tellen - 48 rondjes om haar eigen as. Ging geen staart achterna, maar gewoon rondjes. Zelfs ik was verbaasd.

Trainen als huiswerk

We zijn keihard gaan trainen. Ik gaf het duo huiswerk en ze moesten vol aan de slag. De keren daarop als de vrouw terug kwam met de hond, stonden haar schouders iets rechter dan de keer ervoor. Geweldig om de groei van hond en baas op die manier mee te maken. 

Ik begon een hond te zien die aandacht kreeg voor de baas en een baas die de aandacht begreep en deze ook bevestigde. Ik zag een baas die de leiding nam en een hond die hiernaar ‘durfde’ te luisteren. Want het gaat uiteindelijk in het gedrag van onze viervoeter maar om één ding; vertrouwen. Vertrouwen van de hond dat wij als baar altijd de leiding zullen nemen, in alle situaties…

Gedragslessen gecombineerd met speuren

Omdat de hond duidelijk liet blijken te bruisen van de energie besloten we de gedragslessen te combineren met speuren. Dit was de juiste keuze. De hond kan hierin niet alleen haar energie kwijt, maar tegelijkertijd verstevigt ook de band tussen hond en baas. 

En nu? Nu scoort de hond niet alleen het hoogste in de groep met de áppeltraining, maar zet ik haar zelfs in als demohond bij het speuren! En elke keer weer, wanneer mensen haar met haar hond voorbij zien komen, wordt er gewezen en gelachen. Niet omdat de hond niet luistert, maar omdat het een lust voor het oog is om te zien hoe deze twee over straat wandelen. 

Achteraf zeg ik….. mijn werk is het mooiste werk ter wereld, mens en dier naar elkaar toe doen groeien is prachtig om zien en te ervaren!

         Mail je vraag         

Meer weten over het reukorgaan van de hond? Lees deze eyeopener!

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's