Onderzoek: hoe lang duurt het voor hond uit buitenland gewend is?

In samenwerking met Van start met je hond hebben we onderzoek gedaan naar de eerste periode van een buitenlandse hond in Nederland. 

Hondenexpert Els Hommes
03-10-2020

De Nederlandse hond maakt al generaties lang onderdeel uit van ons gezin. Vaak is dit met buitenlandse honden heel anders, zij zijn minder gedomesticeerd. Dit houdt in dat het instinct nog veel sterker aanwezig en beter zichtbaar is in het gedrag. Het resultaat? Gedrag dat niet altijd wenselijk is in onze drukke maatschappij. Denk hierbij aan het alleen thuis kunnen blijven, omgang met andere mensen en honden en drukte in de omgeving. Het duurt enige tijd voordat een hond gewend is aan zijn nieuwe omgeving. 

In ons onderzoek hebben we onze respondenten gevraagd naar welk gedrag de hond vertoonde in de eerste periode, of dit verbeterd is en wat hierbij geholpen heeft. Gemiddeld geeft men aan dat het wennen aan de nieuwe omgeving 2 tot 6 maanden duurt. Mensen die hun hond al meer dan twee jaar hebben zeggen over het algemeen vaker dat het 6 tot 12 maanden duurt. Geef je hond (en jezelf) dus even de tijd.

Angstig gedrag

Angstig gedrag zien de meeste respondenten terug bij hun hond in de eerste periode. Voorbeelden van angstig gedrag zijn:

  • het wegvluchten/verstoppen
  • trillen
  • staart tussen de benen

Hond buitenland staart tussen benen

Ongeveer 1 op de 6 mensen schakelt hulp van buiten in. Denk hierbij aan een hondenschool, trainer of de tips van de stichting. En bij 9 op de 10 honden vermindert dit gedrag aanzienlijk. Belangrijke tip van ons in het begeleiden van een angstige hond is om juist in die eerste maand rust en regelmaat te bieden. Zo verminder je de stress en staat je hond steeds meer open om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. 

Omgang met mensen

De omgang met mensen is vaak ook onbekend of zelfs ongewenst voor een buitenlandse hond. Gedrag wat je het meest ziet is:

Er zijn hele nare verhalen over hoe er met honden is omgegaan en je weet eigenlijk nooit wat er met jouw hond is gebeurd. Dat hoef je ook niet te weten, het belangrijkste is dat je hem gaat leren dat mensen geen gevaar zijn en de hond zich kan ontspannen.

De belangrijkste tip hierbij is, neem kleine stapjes. Oefen met vrienden en als je mensen tegenkomt, kies er dan voor om voordat je hond wil gaan blaffen om om te draaien of met een grote boog om de persoon heen te lopen. Ongeveer 1 op de 10 mensen schakelt hulp van buiten in. En bij 84% van de honden is het ongewenste gedrag naar mensen stukken verbeterd. Gun je hond en jezelf ook hierbij de tijd!

Gratis magazine

Wil je meer weten over waarom jouw buitenlandse hond bepaald gedrag vertoont en wat jij kunt doen om hem daarbij te ondersteunen, download dan nu ons gratis 76 pagina's tellende magazine De Buitenlandse Hond.

Download hier het magazine